Historisk arkiv

Makspris på utlandssamtaler innen sommeren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Allerede til sommeren kan EUs medlemsland komme til å vedta Kommisjonens forslag til ny lovgivning som skal gjøre det billigere å benytte mobilen i utlandet.

BILLIGERE FERIETELEFON: Både jobb og fritid i andre europeiske blir billigere dersom Rådet og Europaparlamentet blir enige om å innføre maksimumspris på mobilsamtaler mellom ulike lands mobilselskaper.

En samlet gruppe ministere med ansvar for telekommunikasjon fra alle de 27 medlemslandene i EU kunngjorde denne uken at de støttet Kommisjonens forslag om maksimumspris på såkalt roaming eller nettveksling, altså prisen man som mobilkunde betaler for at teleselskapet ens skal videreformidle samtaler mens man er i utlandet.

Ministrene møttes til et uformelt ministermøte i Hannover i Tyskland i forbindelse med IT-messen CEBIT som ble avholdt i den tyske byen. Der fikk de selskap av EUs konkurransekommissær Viviane Reding, som har ansvaret for det foreslåtte direktivet.

Presser bransjen

Kommissær Reding har i lang tid gitt uttrykk for misnøye med at forbrukerne må betale skyhøye priser for å bruke mobilen i utlandet, og har tidligere uttalt at prisene må ned med så mye som 70 prosent. Telekommunikasjonsbransjen har i enkelte land allerede redusert nettvekslingsavgiftene for å komme EUs lovgivning i forkjøpet, men etter at alle EU-ministrene nå er enige går det mot at Kommisjonens foreslåtte direktiv kan komme på plass allerede i juni.

- Konkurranse i telekommunikasjonssektoren har i seg selv ikke vært nok til å presse ned prisene for sluttkunden, uttalte Tysklands næringsminister Michael Glos til Financial Times fredag.

Tyskland har allerede foreslått et maksimumsbeløp for hva teleselskapene kan kreve for å videreformidle samtaler utenlands. Prisen som foreslås er omtrent 4 kroner (0,5 euro) minuttet for utgående samtaler og omtrent 2 kroner (0,25 euro) minuttet for å motta samtaler.

Viviane Reding sa torsdag at hun håpet medlemslandene ville bli enige om en enda lavere pris enn dette.

Hvor bredt nedslagsfelt?

Det hersker likevel en viss uenighet EU-landene imellom om selve implementeringen av det nye direktivet. Kommisjonen har foreslått at maksimumsprisen per minutt skal gjelde alle mobilabonnenter som ikke har gitt informert samtykke til en annen tariff.

Her får Kommisjonen støtte av blant andre Tyskland, mens Storbritannia, Frankrike og mange telekomselskaper mener det er nok at selskapene må tilby en slik tariff og at maksimumsprisen dermed kun gjelder kunder som aktivt velger denne tariffen.

Argumentet for sistnevnte løsning er at en påtvunget endring i abonnementsvilkårene for millioner av mobilbrukere nødvendigvis vil påføre bransjen og sluttbrukerne unødig høye kostnader.

Om medlemslandene blir enige om en felles lovtekst allerede i juni slik ministrene uttrykte håp om i Hannover, må direktivet fortsatt godkjennes av Europaparlamentet.

Les mer om nettveksling hos Europakommisjonen.