Historisk arkiv

Bygger kunstig havbunn i Trondheim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norge er utpekt som vertsland for en ny, kjempesatsing på CO2-håndtering. For 715 millioner kroner skal det bygges fem laboratorier i Trondheim og ti laboratorier i andre europeiske land. Det samme forskningsprosjektet loves dessuten 120 millioner kroner fra regjeringens tiltakspakke.

Klimadirektør Nils A. Røkke i Sintef mener det gir høy status å komme med på EFSRIs veikart for forskningsinfrastruktur. Foto: Svein Tønseth / Sintef Media

Det europeiske strategiforumet for forskningsinfrastruktur EFSRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) har bevilget 81 millioner euro, omtrent 715 millioner norske kroner i felleseuropeiske laboratorier for CO2-håndtering. Mesteparten av midlene går til Norge, hvor NTNU og SINTEF skal koordinere satsingen, blant annet bygging av fem CO2-laboratorier i Trondheim.

Det felles initiativet som NTNU-Sintef leder har forkortelsen ECCSEL og var den eneste søknaden på energiområdet som fikk grønt lys fra delegatene. Også ett annet norskinitiert prosjekt, Svalbard Integrated Arctic Earth Observing Facility, ble plukket ut blant ti laboratorier som EFSRI vil prioritere.

Utveksler forskere
– Laboratoriene i Trondheim går inn i en samlet plan. De legges til steder hvor man har tilgang på kompetanse og finansiering. Forskere fra Norge kan også dra til Tyskland dersom de skal studere noe man ikke har tilgjengelig i Norge, forklarer klimadirektør Nils A. Røkke ved Sintef.

Av totalbeløpet skal 23 millioner euro (200 millioner kroner) brukes til nye CO2- laboratorier i Norge. De skal gå til å bygge opp følgende fem nye laboratorier ved NTNU-SINTEF i Trondheim:

  • Et absorpsjonslaboratorium (teknologi for fjerning av CO2 fra avgasser ved hjelp av kjemikalier) til åtte millioner euro (72 millioner kroner)
  • Et material- og prosessteknologisk laboratorium til fire millioner euro (36 millioner kroner)
  • Et forbrenningsteknisk laboratorium til fire millioner euro (36 millioner kroner)
  • Et lagringsteknisk laboratorium til fire millioner euro (36 millioner kroner)
  • Et utfrysingslaboratorium (teknologi for å fryse CO2 ut av gassblandinger) til tre millioner euro (27 millioner kroner)

Alle laboratoriene blir utstyrt med en helt ny generasjon laboratorieutstyr, og de vil bli tilgjengelige for forskere fra hele EU-EØS-området.

Rekonstruerer havbunnen
Noen av laboratoriene plasseres i NTNU og Sintefs eksisterende bygg, mens andre trenger nybygg. Det lagringstekniske laboratoriet skal for eksempel skapes i en eldre vanntank på Tiller utenfor Trondheim.

– Der har vi en 15 meter høy tank som skal fylles med ulike geologiske bergarter i flere lag og vann på toppen. Prosjektet går ut på å injisere CO2 i bergartene for blant annet å studere mulige lekkasjeveier, forteller Nils A. Røkke.

Klimaforskeren har allerede utstrakt samarbeid med institusjoner i flere EU-land, blant annet det franske petroleumsinstituttet IFP og teknologiinstituttet TNO i Nederland. Faktisk er NTNU-Sintef samlet den største forskningsaktøren innenfor CO2-håndtering i EUs syvende rammeprogram.

Leder forskere fra ni land
Samarbeidsorganet ESFRI avgjør hvilke laboratorieanlegg det er rasjonelt at flere land etablerer i fellesskap. Institusjoner fra ni land, frontet av NTNU og Sintef, sto bak søknaden til ESFRI. Foruten Norge er deltagerlandene: Tyskland, Frankrike, Sveits, Nederland, Ungarn, Polen, Kroatia og Danmark.

– ESFRI er kjent for å gjøre en grundig jobb. Organet vurderer de innkomne forslagene nøye både i et globalt og felleseuropeisk perspektiv før de blir innlemmet i ESFRIs veikart. Det gir høy status og signaleffekt å bli valgt ut. Et ja fra ESFRI er et tungtveiende signal til deltagerlandene om at dette er et initiativ de bør prioritere i sine nasjonale budsjetter, sier Bredesen og Røkke.

Og deltagerlandet Norge har reagert raskt. I tiltakspakken som ble lagt frem 26. januar, foreslår regjeringen å bevilge 120 millioner kroner til renovering og utvikling av bygninger ved NTNU knyttet til det såkalte ECCSEL-prosjektet.