Historisk arkiv

- Viktig satsing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Fra onsdag 6. september blir alle nyheter på EU-delegasjonens nettsider publisert på norsk. Den nye adressen er <a href="">www.eu-norge.org</a>. - Dette er et ledd i en tyngre satsing på informasjon fra EU-delegasjonens side, sier ambassadør Oda Sletnes.

For EU-delegasjonen er det en prioritert oppgave å bidra med informasjon om det som skjer i Brussel. Som et ledd i regjeringens satsing på en aktiv europapolitikk er delegasjonen blitt styrket med to nye medarbeidere på informasjonssiden. I Stortingsmelding nr. 23 Om gjennomføring av europapolitikken, står det blant annet at "EU-delegasjonen vil få en større rolle i det eksterne informasjonsarbeidet om Norge og EU".

- Arbeidet med nettsidene er en viktig del av det aktive informasjonsarbeidet ved delegasjonen, sier den norske EU-ambassadøren, som er glad for å ha fått på plass mer dynamiske norske hjemmesider.

Oda Helen Sletnes ble utnevnt til ambassadør i januar i år. Siden hun tiltrådte har hun hatt ansvaret for å lede en av Norges største utenriksstasjoner med 31 diplomater og en administrativ stab på 16. Blant de viktigste sakene det siste halvåret er utviklingen av EUs energipolitikk og den nye maritime strategien, der Norge har deltatt med en nasjonal ekspert i Kommisjonens arbeidsgruppe.

Foto: Marianne Neraal

- Det er interessant og krevende å representere Norge i Brussel. EU-delegasjonen dekker et bredt fagfelt med saker som er viktige for Norge. Heldigvis har jeg mange dyktige medarbeidere fra de fleste norske departementer. Jeg er opptatt av å trekke EU-delegasjonen sammen som et team, der vi utfyller hverandre og samarbeider godt på tvers av fagfelt. Mange saker i EU berører flere departementer og krever en horisontal tilnærming, sier hun.

Sletnes kom fra stillingen som ekspedisjonssjef i Europaavdelingen i UD, og er utdannet arkitekt fra NTH i Trondheim. Etter fire år ved Byplankontoret i Stavanger kommune kom hun inn på UDs aspirantkurs i 1981. Senere har hun tjenestegjort ved ambassadene i Paris og Ottawa, og som nestleder ved EU-delegasjonen i Brussel fra 1997 til 2001.

Hun har arbeidet både med informasjons- og profileringsoppgaver, blant annet i forbindelse med OL på Lillehammer. Siden 1994 har arbeidsfeltet vært Europa, og hun var også med i sluttspurten under den siste runden med medlemskapsforhandlingene mellom Norge og EU.

Ambassadøren mener hovedutfordringen for EU-delegasjonen denne høsten er på best mulig måte å levere på høye ambisjoner om en mer åpen, tydelig og samordnet europapolitikk slik det er formulert i Stortingsmeldingen. Samtidig skal formannskapene i fellesorganet for Schengen og i EØS-komiteen gjennomføres på en god måte, og det skal forhandles om vilkårene for EØS-utvidelse med Romania og Bulgaria.

Hun har klare meninger om hvordan man kan bidra til å bedre kunnskapen om og interessen for EU blant nordmenn. 

- Vi skal synliggjøre bedre hva vi gjør. Vi skal være tydelig på hva vi gjør og når det gjøres, og vi skal kunne dokumentere innsatsen. Dessuten skal vi bli flinkere til aktivt å bruke nettsidene våre. De skal utvikles videre, og vi skal jobbe bredere opp mot media. Vi bruker allerede mye tid ved EU-delegasjonen til å møte ulike grupper. I fjor hadde vi rundt 5000 besøkende, som bestod av representanter fra hele Norge. Vi forteller om utfordringene Norge står overfor i Brussel, men vi legger også vekt på å høre hva det er de er opptatt av, forteller hun.

Den norske EU-ambassadøren synes hun er blitt tatt godt imot i Brussel, både fra ledelsen i EU-institusjonene og av ambassadørkolleger i delegasjonene.

- Jeg blir ofte spurt om hva Norge mener om medlemskap i EU og regjeringens politikk på dette. Mange har god kjennskap til Norge etter flere år med tett samarbeid i Brussel, forteller hun. De nye medlemslandenes representanter har også god kjennskap til de norske bidragene til sosial og økonomisk utjevning fra EØS-finansieringsordningene og ser positivt på å videreutvikle forholdet mellom sitt land og Norge ytterligere.

Den overordnede målsettingen vil være å profilere Norge som en aktiv, interessant, engasjert og ansvarlig samarbeidspartner for Europa på viktige områder som håndteres i Brussel. Det gjelder for eksempel innenfor energi, miljø, nordområdene, forholdet til Russland og i viktige utenrikspolitiske saker vedrørende Midtøsten og Afrika.

Er den generelle hjemlige oppfatningen omkring Norges innflytelse i EU reell?
- Det er vanskelig å måle innflytelse, men vi har sett at der vi har hatt relevante bidrag og felles interesser med noen av de andre EU-landene har vi fått til gode løsninger.

Sletnes legger til: - Det som er utfordrende med EU-saker er at de ofte er teknisk krevende og må følges over lang tid. Sakene har i mange tilfeller detaljer som kan få store økonomiske og politiske konsekvenser. Derfor er jeg helt avhengig av å ha gode rådgivere rundt meg. Dessuten trengs god bakgrunnskunnskap. Jeg bruker mye tid på å sette meg inn i saker, og til å diskutere sakene med dyktige medarbeidere, sier Oda Sletnes.

Hun trives godt i embetsboligen i Brussel, hvor det er hyppige besøk av representanter for regjering og storting.

- Brussel er et hyggelig sted å bo. Det er lett å trives her, og interessante arbeidsoppgaver, avslutter Sletnes.