Historisk arkiv

Stilling: Stagiaire i Brussel – ikke bare kaffehenting!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Estisk-russiske Julia Zalutskaja er en av de heldige som har fått jobbe som stagiaire en periode i Europaparlamentet. Nåløyet for de mest populære praktikanstillingene er lite, men mulighetene er mange – det finnes tusenvis av denne typen jobber i Brussel.

Estisk-russiske Julia Zalutskaja jobber som lønnet praktikant i Europaparlamentet og er en av de flere tusen praktikantene som jobber i Brussel. Foto: Eivind André Evensen

Noen opererer med det franske navnet stagiaire for det som på norsk heter praktikant, og på engelsk trainee eller intern. I EU-hovedstaden er tusenvis av unge og ambisiøse stagiaires fordelt utover alle de ulike institusjonene, byråene og private aktørene som oppholder seg i EU-byen.

- Første gang jeg søkte ble jeg ikke akseptert, sier Zalutskaja, som først fikk stagiaire-stillingen i DG IPOL under department of internal and cohesion policy når hun var ferdig utdannet og allerede hadde jobberfaring.

Zalutskaja er stagiaire under Schumann-programmet for journalister, som er lønnet i motsetning til mange andre stagiaire-stillinger. Derfor er det her noe strengere krav til opptak.

Lærer mye
- Praktikantstillingen handler kun om deg selv og hvor mye du kan lære deg på fem måneder. Jeg deltar på komitémøter, i plenumssesjoner, på konferanser etc. Hvis jeg trenger å skrive rapporter gjør jeg det. Det viktigste er at du forstår hva de prater om. Jeg visste ingenting om Europaparlamentet og arbeidsmåtene her før jeg kom hit, men alt er lagt til rette for å lære mer om EU, forteller Zalutskaja.

Praktikantopphold generelt fungerer ofte som et springbrett inn i arbeidslivet, men det er også en unik mulighet for praktikantene å komme helt inn i maktens korridorer, hvor de har direkte tilgang til parlamentarikerne og andre kjente besøkende politikere.

- For eksempel så har jeg møtt Dalai Lama. Vi får også muligheten til å bli med til Strasbourg på plenumssesjonene som avholdes der, melder Zalutskaja.

Styrket europeisk identitet
Det at så mange unge idealister fra forskjellige nasjonaliteter settes sammen som man gjør i Brussel, setter sitt preg på praktikantenes oppfatning av Europa.

- Før jeg kom til Brussel var det kun den estisk-russiske delen av meg som preget min identitet, men i Europaparlamentet og Brussel får du virkelig følelsen av å være en europeisk borger. Det er temmelig unikt å jobbe sammen med 27 forskjellige nasjonaliteter og kulturer, sier Zalutskaja. Selvfølgelig er folk fortsatt stolte av landene sine, men i Brussel går det opp for deg at vi alle deler en europeisk identitet, poengterer hun.

- Foruten å møte folk fra andre land er Brussel også en fantastisk plass å lære seg språk, innskyter Zalutskaja, som selv har undervist russisk til sine med-praktikanter under oppholdet i Europaparlamentet.

Også EU-delegasjonen har sitt eget praktikantopplegg. Se lenke til høyre for mer informasjon.