Historisk arkiv

Ettertraktet pokal på Brusselbesøk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>15. april ga Europaparlamentet rom til et av årets mer spesielle arrangementer, da parlamentarikere og andre interesserte fikk anledning å se det sagnomsuste hockeytrofeet Stanley Cup med egne øyne. Bak det svært så uvanlige utlånet lå en personlig historie med smak av storpolitikk og kald krig.</p>

Året er 1980. Den kalde krigen splitter fortsatt Europa og i Tsjekkoslovakia holder Gustáv Husáks regime opposisjonen under en jernhæl. En mørk nattestime i Innsbruck møter to unge slovakiske brødre representanter for den canadiske ishockey-klubben Quebec Nordics. Brødrene er begge stjerner på det tsjekkoslovakiske ishockey-landslaget og er i Østerrike for å spille kamp. En kontrakt signeres. Steget er tatt for Peter og Anton Šťastný. Sammen med Peters gravide kone Darina har de hoppet av til Vesten.

Historien er som tatt ut av en kaldkrigs-thriller, men er høyst reell. Šťastný-brødrenes avhopp rystet hockeyverdenen og bante rom for en strøm av lignende tilfeller over hele kommunistblokken. Året etter fulgte en tredje bror, Marian, etter. I løpet av de følgende årene gjorde brødrene seg legendariske som spillere både for Quebec Nordics og andre nordamerikanske lag, helt til Peter som sistemann la opp i 1995. Da hadde han rukket både å score for det canadiske landslaget mot Tsjekkoslovakia og å være flaggbærer for den slovakiske troppen under Lillehammer-OL.  


Sagnomsuste Stanley Cup var 15. april på kort visitt i Europaparlamentet.


- Sier ikke nei
Peter Šťastný har i dag for lengst tatt tilbake sitt slovakiske statsborgerskap og har siden 2004 representert den konservative partigruppen EPP-ED i Europaparlamentet. Med slike parlamentsmedlemmer åpnes muligheter utenom det vanlige, slik som utlån av det ekstremt eksklusive hockeytrofeet Stanley Cup. Dette kom 15. april på et svært sjeldent europabesøk, i anledning 100-årsjubileet for internasjonal ishockey. Bak arrangementet sto en tverrpolitisk og tverrnasjonal allianse av hockeyelskende europaparlamentarikere, med Šťastný som en sannsynligvis svært viktig årsak til at utlånet i det hele tatt lot seg gjennomføre. Som Phil Pritchard fra canadiske Hockey Hall of Fame sa ved åpningen av arrangementet:

- Når Peter Šťastný spør om noe slikt, sier man ikke nei.

 

Mulig tradisjon?
Vandrepokalen Stanley Cup ble donert til canadisk ishockey i 1892 av Frederick Arthur Stanley, Canadas daværende generalguvernør. Siden 1926 har trofeet vært gitt til vinneren av NHL (National Hockey League). Intet lag kan oppnå permanent eierskap til pokalen, men navnet på spillerne på samtlige vinnerlag graveres til metallringer festet til pokalens sokkel. Ettersom eksisterende ringer fylles opp av navn sluttes nye til; trofeets høyde har gjennom årene dermed vokst fra opprinnelige 18,5 cm til dagens nærmere 90 cm.

Det er svært sjelden Stanley Cup vises utenfor Nord-Amerika. Muligheten til å se vandrepokalen i Europaparlamentet ble derfor grepet av mange. Blant de mer prominente gjestene under tirsdagens fremvisning var blant andre Europaparlaments-president Hans-Gert Pöttering og den slovakiske utdanningskommisæren Jan Figel, foruten horder av entusiastiske hockeyfans fra en rekke av EUs medlemsland. Peter Šťastný mente arrangementet godt kunne trenge en gjentagelse.

- Stanley Cup blir jo hvert år vist frem i det Hvite Hus i Washington. Kanskje vi kunne få til en lignende tradisjon her i Europaparlamentet, spekulerte Šťastný.

 


Muligheten til å se det ettertraktede trofeet ble grepet av svært mange.