Historisk arkiv

"EU består ikke EU-kontrollen"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Hvis EU var en bil ville den bli avskiltet på grunn av overlast og manglende vedlikehold. Dessuten er det ingen i førersetet. Metaforene var mange da partilederne for de tre største partigruppene i Europaparlamentet forsøkte å gi en tilstandsrapport for EU.


Martin Schulz (PES) kritiserer Barroso-Kommisjonen for manglende lederskap. Foto: PES

Samme dag som president Bush holdt sin ”state of the union” tale inviterte European Policy Center (EPC) til ”state of the union” debatt for Den europeiske union. De om lag 400 fremmøtte fikk overvære en livlig debatt, men de parlamentariske lederne for de konservative, de liberale og sosialdemokratene hadde ingen klar oppskrift på hvordan EU skal komme seg ut av den institusjonelle krisen.

Består ikke EU-kontroll

Lederen for sosialdemokratene (PES) i Europaparlamentet, tyske Martin Schulz, sammenlignet EU med en bil for å illustrere hvordan tilstanden er. Og skal vi tro hans vurdering hadde ikke bilen bestått den obligatoriske EU-kontrollen.

- Hjulene har riktignok ikke falt av enda, men bremsene som styres av Rådet kommer til stadighet på, sa Schulz. Bortsett fra den nye lederen for de konservative (EPP), Joseph Daul, var parlamentarikerne sterkt kritiske til de andre EU-institusjonenes håndtering av situasjonen. Førersetet er tomt, sa Schulz med henvisning til manglende lederskap fra Kommisjonen. Han mente at Kommisjonen under Barroso er i ferd med å bli et sekretariat for Rådet heller enn den drivkraften for europeisk integrasjon den burde være, og han etterlyste visjonære ledere som Delors, Spinelli og Kohl. Den sosialdemokratiske lederen kritiserte Kommisjonen for å gjemme seg bak slagordet om bedre regulering for ikke å lage nytt regelverk. Han advarte om at hvis ikke Kommisjonen gjør jobben med å forslå nødvendig lovgivning, så må Europaparlamentet spille en ny rolle.


Schulz er blant dem som savner visjonene til tidligere kommisjonspresident Jacques Delors. Her er de to i forbindelse med Delors 80-årsdag. Foto: PES

Må gjøre seg nyttig
Også de liberales (ALDE) leder, Graham Watson, pekte på at Europaparlamentet som folkets representanter bør spille en større rolle. Watson mente at en av de største skuffelsene fra forrige år var opinionsundersøkelsen som viste den laveste oppslutningen om EU-samarbeidet noensinne.

- Menneskets historie er et race mellom utdanning og katastrofe, siterte Watson fra H.G.Wells, og advarte om konsekvensene for EU dersom europeerne ikke ser fellesskapets berettigelse. Løsningen på denne utfordringen henger delvis sammen med kommunikasjon, som jo har vært en prioritet for EU de siste par årene. Men i debatten i går gav politikerne utrykk for en viktigere prioritering: EU må gjøre seg relevant.

Joseph Daul gav uttrykk for at det europeiske beslutningsnivået aldri har vært så viktig som nå, blant annet innen energi og miljø. Hans liberale kollega var optimistisk med tanke på at Kommisjonens innsats på energi- og klimaområdet kan skape økt oppsluting om EU-samarbeidet blant europeerne. Roaming er et annet felt EU kan vise sin nytte for forbrukerne ved å senke prisene for utenlandssamtaler på mobil, påpekte Watson.


Den nye lederen for de konservative (EPP) i Europaparlamentet, Joseph Daul, er forsiktig med å kritisere styringen av EU-institusjonene. Både Europaparlamentet, Rådet og Kommisjonen ledes for tiden av konservative / kristendemokrater. Foto: Europaparlamentet. 

Robust modell
Partilederne hadde ingen problemer med å plassere problemene på det politiske kartet, men ingen tok på seg å være guide på veien ut av konkrete problemer, som den strandede Forfatningstrakaten. Daul mente at det tyske formannskapet vil være en god pilot, mens Schulz mente lederne i Frankrike og Nederland må foreslå en vei ut av uføret de har brakt EU inn i. Med tanke på traktaten ser Watson med pessimistiske øyne på 2007, og sier at forholdene ikke ligger til rette i Warsawa, Paris eller London. Samtidig sa han at et lyspunkt for 2007 er at etter å ha blitt kvitt Berlusconi og Schröder i 2006, forsvinner i år Blair og Chirac.

Schulz avsluttet med en forsiktig optimistisk bilmetafor: Han forsikret om at til tross for bilens problemer er det en kvalitetsmodell som er mer robust enn det ser ut til.

- EPCs John Palmer oppsummerte debatten med å si at han var enig i alt, men at ingen berørte kjernen av problemet. Den politiske fremmedgjøringen er ikke noe særeuropeisk, men noe som kjennetegner situasjonen på nasjonalt nivå også, sa Palmer. Han mener at dette henger sammen med at folk føler at de politiske partiene er like, og at det er globaliseringen som sitter i førersetet, ikke politikere.