Historisk arkiv

Hentet kunnskap om migrasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Tre statssekretærer fra Utenriksdepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Justis- og politidepartementet var denne uken i Brussel og møtte flere sentrale aktører i Europakommisjonens migrasjonsarbeid.

Elisabeth Walaas, Libe Rieber-Mohn og Terje Moland-Pedersen hos EU-delegasjonen. Foto: Anders Berg-Hansen

Gjennom Schengen-samarbeidet er Norge direkte berørt av EUs innvandringspolitikk, og nå skal dette belyses ytterligere. For tiden jobber tre departementer intenst med en stortingsmelding om flyktning- og migrasjonspolitikk i et europeisk perspektiv.

Tirsdag var tre statssekretærer i Brussel: Elisabeth Walaas fra Utenriksdepartementet, Libe Rieber-Mohn fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Terje Moland-Pedersen fra Justis- og politidepartementet. Den kommende stortingsmeldingen var ett av motivene for besøket.

– Hovedgrunnen til at vi er her er stortingsmeldingen om flyktningspørsmål og migrasjon sett i et europeisk perspektiv. Vi vil være best mulig oppdatert og ha best mulig informasjon på området. Derfor har vi møtt noen av de mest sentrale aktørene på feltet her i Brussel, sa Libe Rieber-Mohn etter flere møter tirsdag ettermiddag.

Møtte begge sider
Statssekretærene ble introdusert for hele bredden i europeisk migrasjonspolitikk: direktører for flere av Europakommisjonens avdelinger for asyl, migrasjon og innvandring, representanter for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), det europeiske flyktningrådet (ECRE) og den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). De fikk dessuten presentert Sveriges planer på migrasjonsfeltet for høstens EU-formannskap.

– I dag eksisterer store forskjeller mellom medlemslandene, både i tempo for behandling av asylsøknader og for hvordan de tar imot flyktninger. Det er et stort arbeid å harmonisere praksis i hele Schengen-området, og det er det man jobber med i dag, forklarte Elisabeth Walaas.

I Norge dekkes migrasjonspolitikken av tre tett samarbeidende departementer. Samarbeid er også nøkkelen for Schengen-området.

– Det er logisk at flyktninger og asylsøkere møter de samme vilkårene uavhengig av hvilket Schengen-land de ankommer. I dag er det ikke slik. Det er et stort gap mellom medlemslandene, fremholdt statssekretærene.

Deltar i Schengen og Dublin
Norge har en avtale med EU som knytter oss til samarbeidet om felles visumpolitikk, regler for kontroll ved de ytre grenser, samt en del andre forhold innenfor EUs samarbeidsområde for justis- og innenriksspørsmål.

Norge deltar også i Dublin-samarbeidet, som gir regler om hvilken medlemsstat (EU, Island eller Norge) som er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad når en asylsøker har søkt i mer enn ett medlemsland.