Historisk arkiv

Schengen for alle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Justisminister Knut Storberget ledet i dag det siste Schengen-ministermøtet (Fellesorganet) under det norske formannskapet. På møtet ble det enighet om å utvide Schengen-området til EUs nye medlemsland.


Under Storbergets siste møte som leder for Fellesorganet ble justis-/innenriksministrene enige om en avtale om det såkalte ”SISone4all”. Avtalen innebærer at Schengen-samarbeidet utvides til 9 av de 10 nye landene som ble med i EU i 2004.


Ambassadør Oda Helen Sletnes og justisminister Knut Storberget på det siste møtet under det norske formannskapet. I midten den finske innenriksministeren, Kari Rajamaki, og t.h. Ivan Bizjak, Director General i Rådssekretariatet. Foto: Rådet

”SISone4all” inkluderer de nye medlemslandene i dagens Schengen Information System (SIS) fram til det nye SIS II etter planen kommer ved utgangen av 2008.

Dagens avtale innebærer at kontroll ved grensepassering på land etter planen skal opphøre ved utgangen av 2007, mens grensekontrollene på flyplasser blir opprettholdt fram til mars 2008. Før grensekontrollene kan opphøre må imidlertid hvert av de nye landene gjennom en individuell evaluering.