Historisk arkiv

Storberget i Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>I går orienterte justisminister Knut Storberget Stortingets Europa-utvalg om to saker. Den ene var norsk tilslutning til Prüm-regelverket. </p>

- Fraværet av indre grensekontroll i Schengenområdet gjør det helt nødvendig for norsk politi å ha de best mulige samarbeidsordninger. Dersom Norge har dårligere samarbeidsordninger enn andre Schengen-stater, risikerer vi at Norge blir et mer attraktivt land for kriminelle å operere i eller ut fra. For norsk politi er det derfor av stor interesse å kunne knytte seg til Prüm, sa Storberget.

Norge ønsker en tilknytningsavtale til EUs regelverk om forsterket politisamarbeid, den såkalte Prümbeslutningen. Dette dreier seg i hovedsak om å forbedre informasjonsutvekslingen mellom politietatene i EUs medlemsstater. Det viktigste tiltaket er at statene skal sikre tilgang for andre staters politimyndigheter til nasjonale databaser for DNA, fingeravtrykk og kjøretøy.

Prüm gir ikke politiet tilgang til flere eller andre opplysninger enn det de allerede har tilgang til gjennom regulært politisamarbeid, herunder gjennom Schengenavtalen. Derimot gjøres informasjonsutvekslingen mer effektiv gjennom at man kan søke direkte i andre staters databaser. Politiet kan raskt utelukke videre forespørsler til de stater hvor man ikke har fått treff i registrene, og konsentrere sin innsats mot den stat eller de stater der man har fått treff. Tilslutning til Prüm vil derfor medføre en betydelig effektivisering av etterforskningen av alvorlig grensekryssende kriminalitet og for oppklaringsmulighetene av slik kriminalitet.

Les hele innlegget Storberget holdt i EUropautvalget, der han også berørte planene for et forsterket grensesamarbeid og grensekontroll i Schengenområdet..