Historisk arkiv

Deltar i nytt investeringsprogram på forsvarsområdet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Styret i det europeiske forsvarsbyrået (European Defence Agency, EDA) besluttet i november å etablere det første omfattende fellesprosjektet innen rammen av EDA; ”Joint Investment Programme on Force Protection”. Norge deltar i prosjektet, som eneste tredjeland.


Programmet består foreløpig av 18 forsknings- og teknologiprosjekter innenfor styrkebeskyttelse (Force Protection), og bygger på et vedtak fra EUs toppmøte ved Hampton Court i fjor høst. Programmet vil ha et budsjett på om lag 50 millioner euro over tre år fra 2007 til 2009. Foreløpig deltar Norge og 18 EU-land. Norge inngikk en samarbeidsavtale med det europeiske forsvarsbyrået på vårparten i år, noe som åpner for norsk deltagelse i denne type prosjekter. Det norske bidraget er 1,5 millioner euro til prosjektet i den aktuelle treårsperioden.

Programmet styres av en komité hvor Norge er fullt medlem. Første møte i styringskomiteen ble avholdt 1. desember. Norsk representant i styret er forskningssjef Jon E. Skjervold fra Forsvarets Forskningsinstitutt.