Historisk arkiv

Stavanger, Ålesund og Oslo signerte ambisiøs klima-avtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Ordførere fra hele Europa var denne uken i Brussel for å formelt slutte seg til den Kommisjons-initierte Ordføreravtalen (”The Covenant of Mayors”). Ordførerne forpliktet å slutte seg til EUs ambisiøse klimapakke om 20 prosent kutt i CO2-utslipp innen 2020. Stavanger, Ålesund og Oslo er de foreløpig eneste norske byene. Tirsdag møtte de Kommisjonspresident Barroso i forbindelse med signeringsseremonien i Europaparlamentet.

Oslo kommunes representanter, med byråd og tidligere ordfører i Oslo Peter N. Myhre til venstre, i Europaparlamentet for å signere Ordføreravtalen. Her sammen med Kommisjonspresident José Manuel Barroso. Foto: Kommisjonen

Avtalen som representerer 60 millioner av Europas byborgere og som Europakommisjonen tar initativ til er svært ambisiøs. Bysamfunn står for 70 prosent av all energiforbruk i verden og 80 prosent av klimagassutslippene.

Ordførerne fra Stavanger og Ålesund, samt representanter fra Byrådet i Oslo, var tilstede i Europaparlamentet for den formelle signeringsseremonien.

Foregangskommuner
- Stavanger har vært en foregangskommune på klimafronten og jobbet lenge med dette på nasjonalt nivå gjennom Fremtidens byer-programmet, så derfor var det naturlig for oss å ta steget videre til Europa, sier Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland i Brussel.

Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland (høyre) og daglig leder Pål Jacob Jacobsen ved Stavanger-regionens kontor ved hovedinngangen til Europaparlamentet, på vei til signering. Foto: Eivind André Evensen

Også Ålesund er en kommune med fokus på klimapolitikk og var den første kommunen i Møre og Romsdal som fikk utarbeidet en forpliktende ”Klima- og energiplan”. 

Ålesunds ordfører Bjørn Tømmedal var ikke tilgjengelig for kommentarer, men Ordføreravtalen er i tråd med Ålesunds klimaplan, forteller kommunens hjemmeside.

Oslo kommune var også på plass til ”familie-fotograferingen" i Europaparlamentet sammen med Kommisjonspresident Barroso. Med Ordføreravtalen kutter Oslo allerede fra et lavt nivå, da Oslos utslipp er ca halvparten av utslippene i byer som Stockholm eller København, målt per innbygger. Kommunen som streber etter å bli Europas grønne hovedstad i 2010 og 2011 har allerede en ambisiøs klimamålsetning om 50 prosent kutt innen 2030.

Viktig nettverksbygging
- Ordføreravtalen er viktig fordi klimautfordringen krever lokale løsninger, og fordi en stor del av verdens befolkning bor i byer. Avtalen skaper også en viktig arena for erfaringsutveksling, sier byrådssekretær for byrådslederen i Oslo, Nikolai Astrup.

- Vi tror på nettverk og byer som vil noe, fortsetter Sevland. Det at du møter byer og skaper nettverk, åpner for samarbeid og utveksling av erfaringer. Man blir en del av en europeisk miljøsertifiseringsplan og blir selv ansvarlige for å følge opp. Ingen vil ligge nederst på listen når den sendes rundt, fastholder Stavanger-ordføreren.

- Vi har allerede vært i dialog med Göteborg for å se på mulighetene til felles initativ. Det er ett eksempel på hva nettverk som dette kan gjøre. Også Valencia har tatt kontakt, påpeker Sevland.

Innebærer forpliktelser
Ved å signere avtalen forplikter ordførerne seg til å innføre fornybare energiplaner innen tolv måneder og oppnå en rekke mål og betingelser. Det vil bli nøye tilsyn av utviklingen av eksterne overvåkere og de vil måtte avlevere regelmessige rapporter. De vil også måtte møtes i plenum en gang i året.

Ordførere fra hele Europa var på plass i Europaparlamentet for å delta på signeringsseremonien. Foto: Kommisjonen

- Dette blir et stempel og det blir umulig å stå frem på klimafronten om man ikke er med i Ordføreravtalen, sier Pål Jacob Jacobsen ved Stavanger-regionens Brusselkontor, som har vært viktig for Stavangers deltagelse.

- Uten regionkontorets nettverk hadde vi nok ikke signert avtalen, opplyser Sevland.

Også Oslo har benyttet seg av sitt regionkontor.

- Vi har tett dialog med Osloregionens Europakontor, og hadde det også før dette besøket. Dersom Oslo skal hevde seg som konkurransedyktig og spennende by og region i Europa, er det helt nødvendig med lokal tilstedeværelse i Brussel. Europakontoret fungerer både som døråpner, lyttepost og formidler av Oslos synspunkter, sier Astrup.