Historisk arkiv

Tilbake til norske skoger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Etter fire år i Brussel vender EU-delegasjonens avtroppende landbruksråd tilbake til de norske skoger. Knut Øistad har kunnet observere en omfattende landbruksreform, en rekordstor utvidelse i medlemsland og en dreining til klimafokus i landbrukspolitikken. Selv vil han savne å være syklist i Belgia.<br />

Knut Øistad trer av som landbruksråd ved EU-delegasjonen i disse dager. Foto: Anders Berg-Hansen

– Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle bli her i fire år da jeg kom. Men dette er en bra arbeidsplass og et interessant område. Og det har skjedd mye i Brussel de fire årene jeg har jobbet her, sier Knut Øistad.

I 2004 forlot han hjemstedet Biristrand ved Mjøsa og vendte nesa mot Brussel.

– Da jeg kom til Brussel i 2004, var en stor landbruksreform nettopp vedtatt. Denne ble gjennomført i 2005 og 2006. Siden 2004 er også EU blitt utvidet med tolv nye medlemsland, og i alle de nye landene er landbruk et svært viktig område, forklarer Øistad.

Når landbruksråden trer av, er det den såkalte ”helsesjekken”, evalueringen av landbruksreformen, som står øverst på agendaen.

Skog blir energi
I Øistads periode har også samfunnets holdning til landbruk endret seg side om side med nytt fokus på klimaendringene. Produksjon av fornybar energi blir en viktig del av landbruket i EU framover.  

– Energi- og klimapakken viser dette med all tydelighet. Nå dreier diskusjonen seg i stor grad om hvordan man kan redusere klimautslippene, og regjeringen har tilsvarende erklæringer i Norge. Men koblingen blir særlig tydelig her i EU, hvor landene er mer sårbare for energimangel, sier Øistad, som av utdannelse bærer tittelen forstkandidat.

Den siste tiden har den mye omtalte matvarekrisen fått oppmerksomhet. Verdensmarkedsprisene på viktige landbruksprodukter har hatt en utrolig prisvekst. Selv om det etter hvert har stabilisert seg noe, vil denne økningen være en viktig faktor for utviklingen av landbruket i EU og Norge. De mest dramatiske virkningene kommer imidlertid i andre deler av verden.

Øistad er sikker på at EUs bestemmelse om obligatorisk brakklegging av landbruksarealer snart vil avskaffes.

– Fremover vil den globale matvaresituasjonen fortsette å påvirke diskusjonene i Brussel. I 2013 kommer en ny, større reform i landbrukssektoren. Dette blir en tøff prosess i EU, nå som WTO-forhandlingene brøt sammen, sier Øistad.

Fra Brussel til Biristrand
Nå venter ukependlertilværelse i Norge. Øistad tar med seg familien tilbake til Biristrand, 15 kilometer sør for Lillehammer. Han fortsetter der han slapp, som avdelingsdirektør i Avdeling for skog- og ressurspolitikk i Landbruks- og matdepartementet.

– Jeg drar med meg ny kunnskap om EU-systemet og nye kontakter i Europa.

Under det fire år lange oppholdet på kontintentet er sykkelturene i Belgia blant høydepunktene.

– Vi har hatt et utall hyggelige sykkelturer. Sykling er min store lidenskap. Å være sykkelentusiast i Belgia er meget bra, smiler han.

– Hele familien har hatt det bra i Belgia. De to barna som fulgte med har trivdes veldig godt i Brussel, og skolen i Waterloo har vært bra. Når man bor i Brussel, er det dessuten lettvint å se seg om i Europa, forteller Øistad.