Historisk arkiv

Nye tilskudd til en aktiv europapolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Det foreslås en ny tilskuddsordning til utenriksministerens prosjekt ”Refleks – norske interesser i en globalisert verden”. I tillegg foreslås nye tilskudd på en million kroner til arbeidslivets parter, og støtten til informasjonsarbeid om europaspørsmål foreslås økt.

Regjeringen foreslår 1,5 millioner kroner i tilskudd til utenriksminister Jonas Gahr Støres prosjekt ”Refleks”. Formålet er å stimulere til debatt om hvilke konsekvenser globaliseringen får for norske utenrikspolitiske interesser. Ordningen skal gi frivillige organisasjoner og andre representanter for det sivile samfunn anledning til å bidra i denne debatten gjennom konferanser og andre tiltak.

- Globaliseringen og endringer i internasjonale rammevilkår får konsekvenser for Norges situasjon, sier utenriksministeren. – Jeg ønsker en debatt om utenrikspolitikk for en ny tid, med fokus på fremtidens muligheter og utfordringer.

- Norsk utenrikspolitikk er trygt forankret i FN og folkeretten. Norge har et godt og nært samarbeid med de europeiske landene gjennom EU og EØS-samarbeidet, og NATO utgjør grunnpilaren i vår sikkerhetspolitikk, sier Gahr Støre.

Regjeringen ønsker dessuten å bidra til å fremme dialogen mellom arbeidslivets parter og deres søsterorganisasjoner i de nye medlemslandene i EU. Det er derfor foreslått en ny tilskuddsordning på én million kroner til arbeidslivets parter. Formålet med støtten er å bidra til utviklingen av faglige rettigheter og styrke arbeidsmarkedet.

- Utviklingen av sosial dialog er spesielt viktig for de nye medlemslandene i EU, som fremdeles er i en omstillingsfase, sier utenriksministeren.

I tillegg vil Regjeringen øke støtten til informasjonsarbeid om europaspørsmål. På denne budsjettposten foreslås det en økning på 287 000 kroner til 5,287 millioner kroner.

Satsingen på fremme av norsk kultur og omdømme i utlandet er foreslått økt med 12,8 millioner til 189,3 millioner kroner, hvilket innebærer en samlet økning på opp mot 40 prosent til kulturformål internasjonalt siden 2005.