Historisk arkiv

EU fra innsiden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Anne Tøndevold tilhører en liten gruppe nordmenn som trygt kan si at de kjenner EU fra innsiden. Som nasjonal ekspert i Europakommisjonen er hun et viktig bidrag til Kommisjonens arbeid, samtidig som hun opparbeider seg en betydelig EU-kompetanse som hun kan ta med seg hjem til Norge.

Anne Tøndevold har vært to år i Brussel og i Kommisjonen som en av de over 20 000 beryktede ”eurokratene”. Kommisjonen er organisert i 23 ulike generaldirektorat eller DGer, og hun jobber i DG for sysselsetting, sosiale saker og likestilling. 20 000 ansatte høres kanskje utrolig mye ut, men når man tar i betraktning hvor mange ulike saksområder Kommisjonen jobber med er det ikke avskrekkende. – I min avdeling er det 25 ansatte hvorav ca. 10 er saksbehandlere som jobber med det politiske, forteller hun.

Foto: Frode Dal Fjeldavli

Hennes avdeling er ansvarlig for handlingsprogrammet social exclusion som handler om bekjempelse av fattigdom og sosial ekskludering. Programmet skal blant annet bidra til et inkluderende arbeidsliv og at alle har tilgang på viktige tjenester som sosial- og helsetjenester, transport, utdanning og IKT. Fra årsskiftet vil dette programmet inngå i det nye programmet Progress. Norge har enda ikke bestemt seg for om vi skal delta i Progress, og Tøndevold vender derfor hjem til Norge i desember.

Nasjonal ekspert
Hun er ikke eneste nordmann som har fått en fot innenfor Kommisjonen. Det fins om lag 35 norske nasjonale eksperter i Kommisjonen, samt en i Europaparlamentet. Noen av dem er såkalt bilaterale og har kommet nedover som følge av en avtale mellom et norsk departement og Kommisjonen. Anne er derimot blant EFTA-ekspertene. Når Norge deltar i et EU-program gjennom EØS-avtalen forhandler EFTA og EU om budsjettet for dette. En del av EFTAs – og dermed Norges – bidrag til budsjettet betales med arbeidsplasser i stedet for penger. Derfor er hun lønnet fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet i Norge, selv om det er Kommisjonen som er hennes arbeidsgiver i Brussel.

Dette er en vinn-vinn situasjon for Kommisjonen og departementet. – Hvis Norge tenker strategisk kan de ha et stort utbytte i form av å hente mer programmidler hjem til Norge og politisk gjennom økt kjennskap til politikken i Brussel, sier Anne Tøndevold. – Kommisjonen har stort sett for lite folk, så vi er viktige også for dem, legger hun til. For Kommisjonen er det dessuten viktig å få inn folk fra medlemslandene som har føling med det politiske klimaet der.

Uutnyttet potensial
For Norge er ordningen med nasjonale eksperter en viktig kanal inn i Kommisjonen. Tøndevold mener det er potensial for å utnytte ordningen bedre enn i dag. Hun leder den norske avdelingen av CLENAD, som er de nasjonale ekspertenes forening. De kom med en høringsuttalelse til regjeringens Europamelding hvor de etterlyste mer rutine rundt ordningen for bedre å utnytte den unike kompetansen de nasjonale ekspertene opparbeider seg i Brussel. – Det er nok dessverre en del som opplever at de ikke får brukt kompetansen de har opparbeidet seg når de kommer hjem, konstaterer hun.

Selv vil Tøndevold bruke noe av Brussel-erfaringen når hun fra januar skal jobbe med helse- og omsorgsspørsmål i KS sin avdeling for myndighetskontakt og konsultasjoner.

(6.10.06)