Historisk arkiv

- Det viktigste toppmøtet på flere år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

EUs stats- og regjeringssjefer er samlet til det som kommisjonspresident José Manuel Barroso har omtalt som det viktigste toppmøtet på flere år. Energi- og klimapakken, finanskrisen og Lisboa-traktaten dominerer agendaen.

Ambulerende ambassaderåd Torunn Viste har jobben med å følge formannskapet i EU. Hun påpeker at det franske formannskapet har avholdt rekordmange toppmøter under sitt formannskap, og at dette siste møtet er svært viktig:

- Flere betydningsfulle og teknisk kompliserte saker som man er nødt til å oppnå enighet om før årsskiftet behandles samtidig. Toppmøtet er også viktig å følge for Norge ettersom utfallet, og da spesielt energi- og klimapakken har stor betydning for Norge, sier Viste.

Ambulerende ambassaderåd Torunn Viste følger toppmøtet, som også er av stor betydning for Norge. Foto Rune Bjåstad

Energi- og klimapakken
Energi- og klimapakken ble behandlet i henholdsvis energi- og miljøkomiteen i Europaparlamentet i høst. I etterkant av dette har det foregått forhandlinger mellom Europaparlamentet, Rådet og Kommisjonen. Gjennom disse møtene har man prøvd å komme til enighet om mest mulig i pakken før toppmøtet. Flere deler av pakken har man blitt enige om, men en rekke sentrale spørsmål gjenstår.

I hovedsak gjelder det aspekter knyttet til det reviderte kvotehandelsdirektivet. Medlemslandene må blant annet komme frem til hvordan man skal finansiere testprosjektene innenfor karbonfangst- og lagring (CCS). I tillegg vil medlemslandene diskutere hvordan inntektene fra kvotehandelen skal brukes. Europaparlamentet ønsker at disse skal øremerkes til klimaendringstiltak, noe som flere medlemsland motsetter seg.

Andre spørsmål som gjenstår er knyttet til karbonlekkasje (at industri flytter til land med lavere klimakrav enn EU) og om en eventuell oppjustering av klimamålene dersom man kommer frem til en internasjonal avtale i 2009.

Selv om noen medlemsland tidligere har truet med veto mot pakken, skal de fleste medlemslandene være interessert i å komme frem til enighet under toppmøtet, en holdning som deles av både Kommisjonen og Europaparlamentet.

Finans
På toppmøtet diskuterer medlemslandene også Kommisjonens stimulansepakke. Kommisjonen har som mål om at medlemslandene skal bruke 1,5 prosent av deres brutto nasjonalprodukt til å stimulere økonomien.

Lisboa-traktaten
Det er vanskelig å avholde et toppmøte uten å diskutere Lisboa-traktaten, og den er tema på dette møtet også. Håpet i EU er at man på toppmøtet skal kunne komme frem til en fremdriftsplan for irsk ratifikasjon av traktaten.

Lisboa-traktaten fikk noen demonstranter til å møte opp med egen buss. (Foto: Mads Skogen)

Media rapporterer om en mulig ny folkeavstemning i Irland høsten 2009, men det er fortsatt usikkert om irene ønsker dette. Et av spørsmålene er om EU vil garantere at Irland får en av kommissærplassene i den nye Kommisjonen som skal utnevnes til høsten. Etter planen skal man gå bort fra ordningen med én kommissær fra hvert medlemsland.

EU-delegasjonen følger som vanlig toppmøtet og vil komme tilbake med en fersk rapport om konklusjonene i begynnelsen av neste uke.