Historisk arkiv

EØS-saker på fritida

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Tore Grønningsæter har lang fartstid fra Brussel, både fra EFTA og ved EU-delegasjonen. Nå har han brukt fritida til å lage en nettside med oversikt over alle pågående EØS-saker.

Nettstedet, som har adressen eos-saker.org har hittil levd en nokså anonym tilværelse. Dette er et privat prosjekt, men målet har vært å lage et bedre redskap for å følge EØS-sakene. Det forteller han som har utviklet nettsidene, Tore Grønningsæter. Til daglig jobber han som forskningsråd ved Norges EU-delegasjon i Brussel.
- Formålet er i første omgang å se hvordan informasjon om EØS-relevante rettsakter i prosess kan gjøres lettere tilgjengelig - og lodde interessen for dette. I dag er opplysninger om trinnene i behandlingen av EØS-saker spredt på en rekke forskjellige internettsider, både i og utenfor Norge, forteller han.

Den nye nettsiden med løpende oversikt over EØS-saker, eos-saker.org. Slik så forsiden ut i dag, 18. mars 2008.

Nettstedet følger EØS-rettsaktene fra forslagsstadiet i Europakommisjonen gjennom saksgangen i EU-institusjonene, EØS-organene og Norge, til de er gjennomført og trådt i kraft i norsk rett.

Ved hjelp av en forskjellige lister og søkemuligheter kan du på en enkel måte se hvor aktuelle saker befinner seg. Saker av særlig aktualitet vil dukke opp på forsiden i form av nyhetsnotiser. Her finnes også en oversikt over nye EØS-relevante politikkdokumenter (grønnbøker, meldinger m.m.) fra Europakommisjonen.

Departementenes EØS-notater, som regelmessig oversendes Stortinget, utgjør en viktig informasjonskilde for nettstedet. Etter planen skal UD i løpet av 2008 gjøre disse notatene løpende tilgjengelig på Europaportalen. På eos-saker.org vil du imidlertid se sakene før EØS-notatene skrives, og sakene følges også opp i etterkant av EØS-beslutningene.

Som foreløpig eneste nettsted, gir eos-saker.org adgang til de uoffisielle foreløpige norske oversettelsene av EØS-komiteens beslutninger straks vedtakene foreligger, dvs. før de offentliggjøres i EØS-tillegget.

Nettstedet følger også sakene gjennom Stortingets (eller parlamentene i Island og Liechtenstein) når dette er påkrevd, og viser når EØS-beslutningene trer i kraft. Du kan også se når EU-direktiver skal være gjenomført i norsk rett.

Pr. 15. mars 2008 er det lagt inn ca. 600 saker på nettstedet. Det gjelder alle EØS-relevante saker foreslått eller vedtatt av EU-institusjonene etter 1. desember 2007, likeså alle saker vedtatt av EØS-komiteen etter samme dato.

Les mer om bakgrunnen og innholdet på nettstedet her.