Historisk arkiv

Tyske prioriteringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Tyskland overtar EU-formannskapet 1. januar 2007, og vil fokusere på energi og innovasjonspolitikk i første halvdel av sitt formannskap. Forfatningstraktaten og fullføring av EUs indre elektrisitets- og gassmarked vil være sentrale temaer i andre halvdel.

 

Tyskland overtar det roterende EU-formannskapet fra Finland 1. januar og vil dermed organisere og lede Rådsmøtene frem til 1. juli 2007. Landet har også formannskapet i G8 fra årsskiftet. De økonomiske prioritetene til det tyske formannskapet vil være: det indre marked, energi, telekommunikasjon, samt handel og industripolitikk. I forbindelse med 50-års jubileet til Romtraktaten 25. mars 2007, vil forfatningstraktaten igjen være aktuell. Kommisjonen og Europaparlamentet har utarbeidet den såkalte ”Berlin-erklæringen” som redefinerer EUs verdier og grunnsyn, og denne vil medlemslandene signere på jubileumsdagen.

Energi høyaktuelt
Energi har blitt høyaktuelt, og blackouten i november som førte til at 10 millioner europeere mistet strømmen, illustrerer EUs sårbarhet når det gjelder energitilførsel. – Å sikre energiforsyningen til EU er høyt prioritert av det forestående tyske formannskapet, sier Manfred Spengler, avdelingssjef i Europa-avdelingen i det tyske økonomi- og teknologidepartementet. Kommisjonen presenterer en omfattende handlingsplan for EUs felles energipolitikk 10. januar. Sentrale temaer blir energieffektivitet, bioenergi og innovasjon, men også vanskelige temaer som energisolidaritet, nasjonal energipolitikk og nasjonale energiprodusenter. Handlingsplanen skal diskuteres i Rådet under vårtoppmøtet 24.-25. mars. Det tyske formannskapet ønsker å ferdigstille det indre markedet for elektrisitet og gass innen 1. juli 2007. – Forholdet til Russland blir sentralt i forhold til energi, og det er viktig at EU har en felles tilnærming på energiområdet, sier pressetalsmann på den tyske representasjonen i Brussel, Rainer Rudolph. Tyskerne håper at det finske formannskapet får avklart EUs interne energipolitikk innen utgangen av 2006.

Foto: Europakommisjonens Audiovisuelle Service

Sysselsetting og vekst
– Konkurransespørsmål blir en ”big issue” under det tyske formannskapet, sier Spengler. De første målene i Lisboa-strategien skal diskuteres under konkurranserådsmøtet 19. februar på bakgrunn av blant annet kommisjonsrapporten fra 18. desember om medlemslandenes resultater i forhold til Lisboa-strategien.

Toppmøtet 8.-9. mars 2007 vil gjenta målene fra toppmøtet i 2005: Konkurransedyktighet, vekst og sysselsetting. – Tyskland vil være en drivkraft på disse områdene, sier Spengler. – Kan vi fortsatt si at EU skal være den mest konkurransedyktige, dynamiske og kunnskapsorienterte økonomien i verden? Dette er veldig ambisiøst, og mye arbeid gjenstår før 2010, sier han. Det tyske formannskapet ønsker å konkretisere lovgivningen rundt bedre regulering, energi, indre marked og konkurranse. Det vil komme en handlingsplan om bedre regulering tidlig i 2007 som vil fokusere på å skape et marked uten grenser.

Den tyske tilnærmingen til handelsspørsmål er liberal, og Tyskland er det minst anti-dumping orienterte landet i EU. Denne politikken vil fortsette, også under Lisboa-strategien, understreket Spengler. Det tyske formannskapet har også som mål å redusere EU-byråkratiet med 25 % innen 2010, noe som Spengler innrømmet var ambisiøst.

Foto: Europakommisjonens Audiovisuelle Service

Forfatningstraktaten
Det er 50-års jubileum for signeringen av Romtraktaten, 25. mars. I den forbindelse skal Berlin-erklæringen, en felles erklæring fra Europaparlamentet og Kommisjonen, undertegnes av medlemslandene i Berlin på jubileumsdagen. Forbundskansler Angela Merkel håper Berlin-erklæringen vil sende et sterkt signal om et sosialt og økonomisk sterkt Europa kjennetegnet av kulturelt mangfold.

– Befolkningen i flere av EUs medlemsland har mistet mye tiltro til EU, og vi må forsøke å gjenvinne befolkningenes tillit til EU, sier Spengler. Spørsmålet rundt Forfatningstraktaten er sensitivt etter Frankrike og Nederlands nei. Forbundskansler Merkel har uttalt at målet er å ha en ny Forfatningstraktat på plass i 2009. – Det tyske formannskapet ønsker å utarbeide en tidslinje for traktaten, sier Rainer Rudolph, fra  den tyske representasjonen i Brussel. I den tyske formannskapsperioden skal Finland, Irland, Estland og Belgia ha valg, noe som kan gjøre den politiske situasjonen uforutsigbar. Den politiske situasjonen i Storbritannia er også usikker.

EU-utvidelse
Tyrkia og Kroatia er begge kandidatland som forhandler om fremtidig EU-medlemskap. Kommisjonen har lagt forhandlingene med Tyrkia delvis på is, mens forhandlingene med Kroatia fortsetter. Kommisjonen planlegger en rapport om forholdet mellom Tyrkia og Kypros etter valgene i Tyrkia i 2007. Det tyske formannskapet forventer å åpne flere forhandlingskapitler og fortsette medlemskapsforhandlingene med Kroatia.


Viktige datoer:
• 1. januar 2007: Tyskland tar over EU-formannskapet.
• 17. januar 2007: Forbundskansler Angela Merkel presenterer formannskapsprogrammet.
• 8. - 9. mars 2007: Rådet vil vedta handlingsplanen for energi.
• 24. -25. mars 2007: 50-års jubileum for Romtraktaten. Berlin-deklarasjonen vil redefinere EUs brede mål og verdier. 
• 21. - 22. juni 2007: Rådsmøte: det tyske formannskapet vil presentere et dokument som omhandler krisen rundt forfatningstraktaten og presenterer muligheter for fremgang. Lisboa-strategien vil også bli et sentralt tema.