Historisk arkiv

EU-heder til UE

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Ungt Entreprenørskap (UE) fra Norge deltok i dag som en av 13 finalister i finalen i den europeiske næringslivsprisen – European Enterprise Award. Nordmennene kom på andreplass i prisen for banebrytende entreprenørskap. Prisen er en anerkjennelse av UEs innsats for å fremme entreprenørskapsånden og kulturen i samfunnet.


Det var Ungt Entreprenørskaps arbeid med studentbedrifter for høyskoler og universiteter som var nominert i årets pris. - Gjennom 12 måneder er deltakerne med gjennom hele gründerprosessen, forteller kommunikasjonsansvarlig Brynhild Vinskei i UE. - De er med på alt fra å starte en bedrift, registrering i Brønnøysundregistrene, til å avvikle bedriften i etterkant, sier hun.


Fra venstre Ove Haaversen-Westhassel (Innovasjon Norge) Brynhild Vinskei (U.E.) og Kjell VIdar Jørgensen (U.E.). Foto: Dag Holler, EU-del.

Unikt samarbeid
Norge og Ungt Entreprenørskap har flere ganger blitt dratt fram som et positivt eksempel av EUs næringskommissær, Günter Verheugen. Brynhild Vinskei mener at suksessen henger sammen med godt samarbeid. – Vi har et unikt samarbeid med Skattedirektoratet som gjør at student- og elevbedriftene blir medlemmer i Ungt Entreprenørskap som en frivillig organisasjon. Dermed kan bedriften ha en omsetning på opptil 140 000 kroner uten å registeres i Foretaksregisteret. De slipper derfor å betale moms, og det blir rom for å prøve og feile, forklarer hun. Vinskei legger også stor vekt på samarbeidet og støtten fra flere departement, samt fra private aktører.

Konkrete resultater
Ungt Entreprenørskap kan vise til konkrete resultater fra sitt arbeid. 29 prosent av dem som deltar i deres program etablerer senere sin egen virksomhet, mens dette gjelder bare 7 prosent av befolkningen for øvrig.

- En studentbedrift skal være 50 prosent læring og 50 prosent næring, sier Vinskei. – Deltakerne sier de lærer mest om samarbeidsevner, ledelse og det å jobbe under press. De sier også at de blir mer motiverte til å være aktive i de øvrige studiene, forteller hun. Sammen med Kjell Vidar Jørgensen representerte hun Ungt Entreprenørskap på dagens prisutdeling.

Det var et finsk prosjekt som gikk av med seieren. Les mer om den europeiske næringsprisen her.