Historisk arkiv

Årets viktigste tale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt i dag årets viktigste tale – den utenrikspolitiske redegjørelsen for Stortinget. Utenriksministeren la hovedvekt på Afghanistan, Midtøsten og Nordområdene, men kom også inn på utviklingen i Europa og EØS.


Støre husker at den norske marinen under hans militærtjeneste i 1979 - 1981 innførte skjerpet beredskap i forbindelse med verftsstreikene i Polen. - Polens vei illustrerer Europas omforming. Polen er medlem av Nato og EU og vår partner i EØS. Sønner og døtre av gårsdagens polske verftsarbeidere gjør i dag høyt etterspurt arbeid i Norge, sa Støre.

EØS og Norges forhold til Europa var tema for debatten i Stortinget etter den utenrikspolitiske redegjørelsen, og utenriksministeren gikk derfor ikke i dybden i sin tale. Han understrekte imidlertid at Norge er i en forhandlingsprosess om å utvide også EØS-området, og at målet er å få politisk enighet om de utestående spørsmålene så snart som mulig. - Norge skal bidra til å skape et solidarisk og trygt Europa, sa Støre.
 
Utenriksministeren nevnte også at fristen for å gi høringsuttalelser til tjenestedirektivet er 22. februar. Regjeringen vil oppsummere høringsuttalelsene og deretter komme tilbake til Stortinget med sin vurdering på en egnet måte, opplyste Støre.