Til kamp mot utkast av fisk
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Europaportalen
Nyhet | Dato: 13.11.2008 | Sist oppdatert: 28.06.2012
Norge vil ha slutt på at EU-fiskere dumper fangsten fra norske farvann. – I årets forhandlinger med EU forventer vi tiltak som vil ha effekt, sier fiskeriråd Paul Oma.
Fiskeriråd Paul Oma jobber for at EU skal forby utkast av fisk. Foto: Anders Berg-Hansen
Utkast av fisk sto øverst på agendaen til den norske forhandlingsdelegasjonen under første runde av de bilaterale forhandlingene med EU i Bergen i forrige uke. Det forventes også å være hovedtemaet når Norge og EU møtes i Brussel for andre – og sannsynligvis siste – runde i forhandlingene i slutten av november. Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen tok opp temaet med fiskerikommissær Joe Borg på onsdagens møte i Brussel.
Etter at Kystvakten videodokumenterte en skotsk tråler som dumpet fem tonn norsk torsk og sei i britisk farvann, ble utkast av fisk satt høyt på den politiske agendaen. Norge og EU har i dag motstridende regelverk på dette området.
– Dersom EU-fiskere får bifangst av torsk når de fisker hyse, er de etter EU-regler forpliktet til å kaste torsken ut i havet hvis fartøyet ikke har kvoter på torsk. I Norge er det motsatt, i Norges økonomisk sone (NØS) er utkast av fisk forbudt, også for utenlandske fiskere som fisker i norske farvann, forklarer fiskeriråd Paul Oma ved EU-delegasjonen.
Fiskes i Norge, dumpes i EU
Men fiskerne fra EU omgår regelen ved å bringe fisken tilbake til EU-sonen, der den dumpes.
– EU-fiskerne kaster også fisk som ikke tilfredsstiller EU-kravene til størrelse og kvalitet. På toppen av det hele kastes fisk som tilfredsstiller kravene, men antas å gi mindre fortjeneste. Dette kalles high-grading. En torsk på 50 centimenter kan kastes på sjøen selv om kravet til minstemålet er 35 centimeter, fordi man tjener mer på den store torsken, sier Oma.
Nå vil fiskeri- og kystminister Helga Pedersen ha slutt på praksisen med utkast av fisk. I et brev til EUs kommissær for fiskeri og maritime spørsmål, Joe Borg, har hun tidligere i år presisert at all fangst i norsk sone skal landes.
– Dette er det viktigste punktet for Norge under årets bilaterale forhandlinger med EU. Det var hovedtema i Bergen i starten av november og vil bli hovedtema i Brussel i slutten av måneden, forteller Oma.
Han påpeker at det er urealistisk at EU skal ha klart et forbud mot utkast av fisk fra 1. januar 2009, men at samtalene med Kommisjonen så langt har vært gode.
– I første runde av forhandlingene hadde vi en positiv og konstruktiv tone under alle spørsmål, uttaler fiskeriråden.
EU med på notene
Utkast av fisk har også kommet på agendaen i EU. I 2007 la kommissær Joe Borg frem en plan for å få bukt med problemet. Beregninger antyder at så mye som halvparten av fangsten dumpes for visse arter. Utkast av fisk forekommer i større grad i Nordsjøen enn i eksempelvis Middelhavet og Østersjøen.
For Norge er det særlig viktig å redusere utkast av torsk, ettersom torskebestanden er faretruende lav. Torsk er selve gullstandarden i fiskeriforhandlingene mellom Norge og EU, og all fisk regnes om til torskeekvivalenter i kvotebyttet mellom de to partene.
Torskebestanden i Nordsjøen har i flere år vært i tilbakegang. Norge og EU har redusert totalkvoten for torsk i 2001, 2003 og 2006. I 2007 ble torskekvoten kuttet ytterligere en gang, til 19.957 tonn, som er den laveste kvoten noensinne.
– Forskere har i flere år anbefalt nullkvote for torskefiske i Nordsjøen. Da kan vi ikke tillate utkast, sier Paul Oma.
Har årlige forhandlinger
Fiskerisamarbeidet mellom Norge og EU baseres på en bilateral fiskeriavtale med årlige forhandlinger. Forhandlingene konsentreres rundt fire punkter: fastsettelse av totalkvoter i Nordsjøen og Skagerrak, kvotebytter, kontrollsamarbeid og tekniske reguleringer.
Norge og EU er på forhånd enige om fordeling av totalkvotene, men forhandler hvert år om nivået på totalkvoter for fellesbestander i Nordsjøen og i Skagerrak. Partene forhandler dessuten om kvotebytter: EU får hvert år store kvoter i norsk farvann, som betales tilbake med norske kvoter i EUs farvann og i farvannene rundt Grønland. Det er et balansert byttesystem som gir partene tilgang til ulike fiskesorter. Forhandlingene dreier seg også om kontrollsamarbeid, hvor målet er å bedre fiskeriovervåkingen.
Men forhandlingenes siste punkt, tekniske reguleringer, er av særlig betydning for Norge i år. Dette omfatter utkast av fisk.