Historisk arkiv

Ingen makspris på sommermobilen likevel?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europakommisjonen hadde håpet å kunne glede europeiske turister med billigere mobilsamtaler i utlandet denne sommeren. Etter at voteringen i Europaparlamentet ble forsinket, blir forordningen trolig heller en julegave.

DYR MOBIL I UTLANDET?Ikke dersom Europakommisjonen og Europaparlamentet blir enige om den foreslåtte forordningen om makspriser på roaming.

I utgangspunktet var planen at Europaparlamentet i plenum skulle stemme over Europakommisjonens forslag til makspris på videreføring av samtaler mellom land, såkalt nettveksling eller roaming, i forrige uke.

Den østerrikske europaparlamentarikeren Paul Rübig har som såkalt rapportør har ansvaret for parlamentets behandling av lovforslaget om makspris. Han har villet enes om en tekst med Kommisjonen og Ministerrådet, altså medlemslandene, før Europaparlamentet stemte over saken, slik at de nye reglene kunne settes ut i live så snart parlamentet gitt sin tilslutning.

Imidlertid trakk forhandlingene i langdrag mellom de tre institusjonene i EU-systemet: Kommisjonen, medlemslandene og parlamentet. Det ble dermed ikke enighet om forslaget tidsnok, og saken kan nå ikke forelegges europaparlamentarikerne for votering før disse samles i Strasbourg mot slutten av mai.

For EUs kommissær for informasjonssamfunnet, Vivian Reding, er dette en skuffelse. Reding hadde opprinnelig håpet at makspriser kunne være på plass innen Europa reiser på sommerferie i juli-august. Dette ville vært en fjær i hatten for en Kommisjon som er stadig mer opptatt av å forsvare sin legitimitet overfor velgere og forbrukere ved å vise at EU leverer håndgripelige fordeler for folk flest.

Dersom parlamentet stemmer igjennom det fremforhandlede forslaget i løpet av sin plenumssesjon i Strasbourg fra 21. til 23. mai, slik det nå kan se ut, er det knapt om tid før sommerferien bryter ut. EUs samferdselsministere kan i så fall tidligst gi sin tilslutning på sitt rådsmøte 7. juni.

Da gjenstår kun oversettelse til alle EUs offisielle språk før den nye forordningen kan skrives inn i EUs offisielle journal, og dermed bli bindende lov med direkte effekt i medlemslandene. Dermed er det brått om tid før europeerne pakker kofferten og reiser på ferie.

Reisende med trange telefonbudsjetter får heller smøre seg med tålmodighet og solfaktor, og håpe at telesektoren selv tar de politiske signalene og reduserer sine priser på utenlandssamtaler. Mange selskaper har allerede gjennomført priskutt, og flere melder at billigere utenlandssamtaler er rett rundt hjørnet – EU-forordning eller ei.