Historisk arkiv

Ny helsekommissær

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Helsekommissær Markos Kyprianou trekker seg fra Europakommisjonen for å bli utenriksminister på Kypros. Norgesvennen Kyprianou får dermed en sentral rolle i fredsprosessen etter valget for en uke siden. Androula Vassiliou tar fra i dag over som ny kypriotisk kommissær.

Etter invitasjon fra landbruk- og matminister Terje Riis-Johansen skulle Markos Kyprianou etter planen ha besøkt Norge neste uke. Der skulle han også møte fiskeri- og kystminister Helga Pedersen, og se på arktisk landbruk og reindriftsnæringen i Finnmark. Under mellomlandingen på Gardermoen var det avtalt møte med helse- og sosialminister Sylvia Brustad.

Dette besøket er nå avlyst, men Kyprianou rakk å besøke Norge og Vesterålen i juni i fjor. EU-delegasjonens matråd Harald Ribe fulgte kommissæren under besøket den gang og har vært med i planleggingen av det nå avlyste besøket. Han fikk et meget godt inntrykk av Kyprianou: 

Respektert Norgesvenn
- Han har vært en profilert kommissær og har fulgt tett opp sin programerklæring på dyrevelferd- og dyrehelseområdet som han kom med like etter sin tiltredelse i desember 2004. Han har fått modernisert og lagt frem viktig regelverk på folkehelseområdet, blant annet nytt regelverk for merking som nå er til behandling i Rådet og Europaparlamentet. Han har profilert seg sterkt på forebygging av helseskader som ernæring og kamp mot tobakksrøyking. Gjennom sitt virke har han fått betydelig anerkjennelse og respekt. Og han har med interesse fulgt Norges arbeid på sitt område, understreker Ribe.

Her er Markos Kyprianous (midten) på besøk ved et oppdrettsanlegg i Vesterålen sammen med statsråd Terje-Riis-Johansen i juni 2007. Foto: Astraea Antal, LMD.

Matråden forteller at Kyprianou tidlig kom med sin programerklæring på dyrevelferd- og dyrehelseområdet, og at han ville ha frem handlingsplaner og aktive tiltak på begge områder. – Han ville fornye og utvikle regelverket for å forbygge og bekjempe dyresykdommer og har virkelig stått på og tatt grep for dette. Han har også gått foran for forbedret dyrevelferd og stod nå foran å lansere ytterligere nye tiltak med det levende dyret i sentrum, ikke et regelverk for mennesket. Man ser et helt annet EU/EØS-område i dag med hensyn til helhetlig regelverk og forbygging og bekjempelse av dyresykdommer som fugleinfluensa, svinepest, blåtunge eller munn og klauvsyke, sier Ribe.

Vassiliou ny helsekommissær
Den kypriotiske regjeringen nominerte Androula Vassiliou som ny kommissær. President Barroso aksepterte nominasjonen, og Rådet har gjennom skriftlig prosedyre godkjent henne slik at hun fra i dag av tar over som helsekommissær.

Vassiliou er jurist og var medlem av det kypriotiske parlamentet fra 1996 til 2006. Hun har vært visepresident i det europeiske liberale partiet ELDR, og hun var varamedlem i Konventet for Europas framtid som utformet forslaget til Forfatningstraktat. Hun er gift med George Vassiliou, som var president på Kypros fra 1988 til 1993.

Dette er det første skifte av kommissær siden den sittende Kommisjonen tiltrådte i november 2004. Det såkalte kommisjonskollegiet, som leder Europakommisjonen, ble imidlertid utvidet med to nye kommissærer da Romania og Bulgaria ble EU-medlemmer 1. januar 2007.