Historisk arkiv

Verheugen ønsker nærmere kontakt med Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>EUs kommissær for næringsliv og industri ønsker nærmere dialog med Norge som energinasjon. </p>

Kommissær for næringsliv og industri, Günter Verheugen, var forrige uke i Oslo, der han blant annet åpnet Maritime Industry Forum. Torsdag 5. oktober møtte han både statsminister Jens Stoltenberg og den nye nærings- og handelsministeren, Dag Terje Andersen.

I møtet med statsministeren åpnet Verheugen med å ønske seg en nærere dialog mellom Norge og EU. Årsaken er at energi er sentralt på EUs dagsorden i overskuelig fremtid, og det er behov for at Norge får en mer sentral plass.

Komissæren viste også til et møte med Hydros generaldirektør Reiten tidligere samme dag. De er begge bekymret for at høye energipriser over tid vil føre til betydelige industrinedleggelser i Europa. Det er derfor behov for å følge opp grønnboken om energi og legge til rette for et mer velfungerende indre energimarked, som også vil kunne føre til et lavere prisnivå. Verheugen viste til at energispørsmål også vil være høyt prioritert av det påtroppende tyske EU-formannskapet.

Verheugen benyttet også anledningen til å bli kjent med den nye nærings- og handelsministeren, Dag Terje Andersen. Temaene var energisituasjonen, energidirektivet og ulike energieffektiviseringssystemer, samt fokus på de nasjonale reformprogrammene under Lisboa-strategien. Han nevnte også at Kommisjonen satser mye på å redusere de byråkratiske kostnadene for bedrifter (beregnet til å utgjøre 600 milliarder euro), og målet er en reduksjon på 25 prosent. Denne saken vil være en av de viktigste prioriteringene for det tyske formannskapet.

Les åpningstalen Verheugen holdt i Oslo under Maritime Industry Forum her.

(9.10.06)