Historisk arkiv

Vil videreføre særskilte norske EØS-bidrag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norge foreslår å fortsette ordningen med egne norske bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Europa. Det sier forhandlingsleder Oda Helen Sletnes. Bidragene bør fokuseres på områder hvor Norge har spesiell kompetanse.

I dagens forhandlingsmøte har Norge bekreftet at man er innstilt på å videreføre et særskilt norsk bidrag til sosial og økonomisk utjevning – i tillegg til det felles EØS-bidraget fra Norge, Island og Liechtenstein. Dermed åpner Norge for en videreføring av bidragene til de minst velstående EU-landene på dagens nivå. Norge fastholder at Spania og Hellas ikke skal omfattes av nye bidrag siden ny statistikk viser at begge land har et velstandsnivå over terskelen for tilskudd fra EUs såkalte samhørighetsfond.

- En særskilt norsk ordning burde gi gode muligheter for en ytterligere styrking av samarbeidet mellom Norge og de nye EU-landene, og vi vil foreslå at innsatsen fokuseres på områder hvor Norge har noe å bidra med, sier forhandlingsleder Oda Sletnes.

Norge har foreslått at de særskilte norske midlene kan benyttes til tiltak innenfor blant annet energi, miljø, innovasjon og entreprenørskap i tillegg til forskning og utvikling samt på justisområdet.

- Norge har lagt fram et tilbud til EU, som ligger omlag på det nivået vi bidrar med i dag. Med tanke på situasjonen i verdensøkonomien etter finanskrisen, og spesielt med tanke på Islands situasjon, er dette et generøst tilbud hvor Norge igjen øker sine forpliktelser gjennom å akseptere et eget norsk bidrag, sier Sletnes.

Når det gjelder markedsadgang for norske fiskeprodukter, hvor det også ble forhandlet frem økte kvoter for norsk sild, makrell og reker i 2004 og 2007, har EU bekreftet at disse kvotene vil bli videreført også for perioden etter 2009 selv om de formelt sett utløper samtidig med finansieringsordningene.