Historisk arkiv

Kamp om ”Norsk Vodka”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Norge fremmet 19. oktober en direkte klage til Europakommisjonen i forbindelse med Smirnoffs bruk av navnet ”Norsk Vodka”. Bruken av geografiske betegnelser som Norsk Vodka er strengt regulert, og norske Arcus har klaget fordi produktet ”Smirnoff Norsk Vodka” ikke er produsert i Norge. Landbruks- og matdepartementet mener bruken av ”Norsk Vodka” bryter med EØS-avtalen, og har derfor bedt Kommisjonen ta saken videre.


Det tidligere statlige selskapet Arcus er Norges største brennevinsprodusent og selger årlig mer enn 1,5 millioner liter vodka med betegnelsen ”norsk vodka” i Norge. I tillegg selger de nesten 1 millioner liter ”norsk vodka” i USA.

Norsk Vodka ikke norsk
Som produsent og leverandør av vodka produsert i Norge har Arcus klaget på at det i Storbritannia selges ”Smirnoff Norsk Vodka” uten at vodkaen har sin opprinnelse i Norge. ”Smirnoff Norsk” har også blitt registrert som et varemerke i Storbritannia uten at produktet har noen tilknytning til Norge. Landbruks- og Matdepartementet (LMD) sendte 19. oktober derfor en direkte klage til Kommisjonen.

Hovedpunktene i klagen er at markedsføringen og salget av produktet ”Norsk Vodka” som geografisk indikator strider i mot EØS-avtalen. Markedsverdien til norsk vodka står også i fare for å synke hvis konsumentene villedes til å tro at Smirnoffs produkt ”Norsk vodka” er produsert i Norge, hevder Arcus.

Brudd på EØS-avtalen
Gjennom EØS-avtalen gjelder EUs relevante regelverk for brennevin også for Norge, påpeker LMD i brevet til Kommisjonen. I EØS-avtalen heter det at geografiske betegnelser skal forbeholdes brennevin i tilfeller der produsjonstrinnet hvor de tilegnet seg sin karakter og definitive kvalitet fant sted i det angitte geografiske området. Den geografisk betegnelsen ”Norsk Vodka” og ”Norwegian Vodka” kan derfor bare brukes for vodka som har fått sin karakter og nøyaktige kvalitet under produksjon i Norge, mener LMD.

I løpet av våren 2006 har det vært jevnlig kontakt mellom den norske ambassaden i London og relevante britiske myndigheter. Bakgrunnen for at Kommisjonen nå bes om vurdere saken er at Smirnoff ikke har funnet det nødvendig å trekke produktet tilbake. I kommunikasjonen med norske myndigheter har man fra britisk side hevdet at merkingen av Smirnoff Norsk Vodka er god nok til at forbrukerne kan skille den fra virkelig norsk vodka. Britene mener dermed at betegnelsen Norsk Vodka dermed ikke er villedende, selv om vodkaen ikke er norsk.

Vodka er storpolitikk
Denne saken er ikke første eksempel på at vodka er på den politiske agendaen i Europa. I lengre tid har man i EU forsøkt å komme til enighet om en definisjon av vodka. De nordiske og baltiske landene mener at for å kunne bruke betegnelsen vodka må brennevinet være produsert av poteter. Andre hevder at vodka kan produseres av for eksempel druer så lenge det er rent brennevin uten smak av råvaren. Denne saken skal opp i Rådet neste, og til tross for mange smaksprøver fra ulike produsenter er også Europaparlamentet splittet i saken.

Brevet fra LMD til Kommisjonen kan leses i sin helhet her.