Historisk arkiv

Aasrud til nordisk møte i Baltikum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Denne uka møtes de nordiske samarbeidsministrene i Litauens hovedstad, Vilnius. Den norske samarbeidsministeren, Rigmor Aasrud, skal sammen med sine kolleger blant annet besøkt det Hviterussiske eksiluniversitetet.

De nordiske samarbeidsministrene møtes  rundt fire ganger i året og diskuterer ulike saker med nordisk relevans. Vanligvis holdes møtene i et nordisk land. Derfor er det litt spesielt at møtet denne gangen finner sted i et land utenfor Norden.

I Litauen skal de nordiske ministrene ha møte med utenriksministrene for alle de tre baltiske landene. Det er også satt av tid til et møte med Litauens president, Dalia Grybauskaitė.

Torsdag ettermiddag skal ministrene besøke det Hviterussiske eksiluniversitetet. I 2004 ble Europeaanities University (EHU) i Minsk i Hviterussland tvunget til å stenge. Universitetet orienterte seg, ifølge myndighetene, for mye mot Vesten. Resten av verden ville neppe tatt noen notis av stengningen, hvis ikke nabolandet Litauen hadde grepet inn og tilbudt hele universitetet å fortsette sitt arbeid i Vilnius.

Da EHU i 2005 gjenåpnet i Vilnius, strømte internasjonale bidragsytere til for å støtte universitetet. Nordisk Ministerråd, EU, 13 europeiske regjeringer, den amerikanske regjeringen og private fond sørger for de midlene som skal til for å holde universitetet i gang. Det er EHU Trust Fund – etablert i 2008 på initiativ av EU og administrert av Nordisk Ministerråd – som koordinerer denne innsatsen.

I dag har 2000 hviterussiske studenter mulighet for å studere på EHU og dermed  befeste  prinsippene om akademisk frihet og demokrati, menneskerettigheter og ytringsfrihet i et åpent sivilsamfunn.

Les mer på nettsidene til Nordisk Ministerråd.


Panoramabilde av Vilnius. (Panoramic view of Vilnius by Umnik. Tilgjengelig under Creative Commons Navngivelse 3.0 Unported