Historisk arkiv

Inviterte til samråd om ungdomsledighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

I løpet av de siste 20 årene er antallet unge under 29 år som mottar uføreytelser tredoblet til mer enn 11 500 personer. Karriereplanlegging, individuell tilpasning og flere lærlingeplasser kan forebygge utstøting fra arbeidslivet. Dette var noen av innspillene til fornyingsminister Rigmor Aasrud under et samråd i Bodø forrige uke.

Mens arbeidsledigheten i Norge ligger på tre prosent og er lavest i Europa er ungdomsledigheten i landet betydelig høyere. Ni prosent av ungdom i alderen 15 til 24 år er i dag uten arbeid. Det å redusere ungdomsledigheten er det viktigste fornyingstiltaket regjeringen kan gjøre, mener fornyingsminister Rigmor Aasrud. Under samrådet med kompetansemiljøer i Nordland ba hun om gode eksempler og metoder for hvordan ungdom kan inkluderes i arbeidslivet.

Utfordringen er velkjent, men utfordrende. For mange unge er det å droppe ut av skolen første skritt på veien mot langtidsledighet. - De fleste nye arbeidsledige som følge av finanskrisa er i alderen 19 til 30 år. Dersom vi ikke gjør noe med disse vil de forbli NAVs brukere, sa Svein Andreassen ved NAV Nordland under møtet.

Store omkostninger
Omkostningene for den enkelte som faller utenfor er stor. En ny rapport fra Visma viser at de samfunnsøkonomiske gevinstene er store dersom flere av de unge uføretrygdede blir integrert i arbeidslivet. I et livsperspektiv sparer samfunnet mer enn en milliard kroner dersom 100 ungdom på uføretrygd kommer i arbeid.
Andreassen mener noe av problemet i dag er at innsatsen settes inn for sent. – Ta tak i både ungdommen og foreldrene deres allerede i ungdomsskolen. Det er her problemene starter, fremholdt han, og pekte på mangelen på lærlingeplasser som en hovedutfordring for å kunne tilby ufaglært ungdom et alternativ til videregående skole.

Løper fra sitt ansvar
I følge distriktssekretæren i LO Nordland, Rita Lekang, er det alt for mange offentlige virksomheter som her løper fra sitt ansvar. Lekang fikk støtte fra Edel Storelvmo i NHO Nordland, som fortalte at antall lærlingeplasser i privat sektor i Nordland falt mindre enn ventet under finanskrisen. I følge Storelvmo lider næringslivet i Nordland under mangel på arbeidskraft. Fylket kan ikke basere seg på arbeidsinnvandring men satse på kompetanse til de som allerede bor i Nordland. – Vi må fortelle hver enkelt at de er viktige og at vi har bruk for dem, sa hun.

Storelvmo mener tiltaksplasser ikke blir brukt fullt ut i arbeidsmarkedstiltaksbedrifter, og at dette i dag er en flaskehals. Hun kritiserte også at tidsubestemt lønnstilskudd ikke kan brukes på midlertidige stillinger. - Dette er en stor hemsko for å få flere tilpassede arbeidsplasser i arbeidslivet, påpekte hun.

Attføringsbedriften Bodø Industri AS er en av virksomhetene i Bodø som tilbyr lærlingeplasser. Attføringsbedriften har som formål å hjelpe folk tilbake i aktivitet gjennom produksjon og næringsvirksomhet. I følge administrerende direktør Morten Hugo Olsen har de gode resultater med prosjektet ”Huset X”. Prosjektet gir langtidsmottakere av sosialhjelp og personer med psykiske lidelser tilpasset arbeid. Gjennom arbeidstrening og individuell oppfølging avdekker de retningen ungdommen ønsker å gå videre med. - Resultatene er gode. Mange går videre fra Huset til andre arbeidsplasser, men det er en utfordring å vite hvordan det går med ungdommen etter for eksempel tre år, sa Olsen.

Karriereplanlegging
Fylkesråden for utdanning, Trud Berg, fortalte om erfaringene med karriereplanlegging i Nordland. Karrieresenter for ungdom tilbød 1 800 ungdom og voksne samtaler om karriereutvikling i fjor, og i følge Berg er erfaringene gode og forebyggende. Frafallet går ned. I dag eksisterer sju slike sentre i Nordland, mens flere er under etablering. Karrieresenterene finansieres av fylkeskommunen, NAV og kommunene.

Fylkesmann i Nordland, Hill Marta Solberg, orienterte om prosjektet Ungdom i svevet. Prosjektet kartlegger og formidler kunnskap om metoder og samarbeidsformer rettet mot ungdom i risikosonen.

Deltakerne under samrådet var avdelingsdirektør Svein Andreassen ved NAV Nordland, fylkesråd for utdanning, Trud Berg, fylkesmann i Nordland Hill Marta Solberg, administrerende direktør ved Bodø Industri AS Morten Hugo Olsen, distriktssekretær i LO Nordland Rita Lekang og direktør i NHO Nordland, Edel Storelvmo.
Samrådet ble avsluttet med et besøk til Bodø Industri AS.

Les mer

Statsråd Rigmor Aasrud i samtale med Kjetil Arnsen under besøket til Bodø Industri AS. I bakgrunnen Knut Lindquist, produksjons- og logistikkleder ved bedriften.
Bildetekst: Statsråd Rigmor Aasrud i samtale med Kjetil Arnsen under besøket til Bodø Industri AS. I bakgrunnen Knut Lindquist, produksjons- og logistikkleder ved bedriften.

Samrådet om ungdomsledighet fant sted i Fylkeshuset i Bodø.
Bildetekst: Samrådet om ungdomsledighet fant sted i Fylkeshuset i Bodø.