Historisk arkiv

Rapport om nasjonale minoriteters situasjon i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Norge har sendt rapport til Europarådet om gjennomføringen av Rammekonvensjonen om beskyttelse av nasjonale minoriteter.

Norge sendte 1. juli 2010 rapport til Europarådet om gjennomføringen av Rammekonvensjonen om beskyttelse av nasjonale minoriteter. Rapporten, som er den tredje etter at Norge ratifiserte konvensjonen, omhandler forhold som gjelder jøder, kvener, rom (sigøynere), romanifolk/tatere og skogfinner.

Det har vært en åpen rapporteringsprosess med utstrakt dialog med de nasjonale minoriteters organisasjoner. Dette er i tråd med den overordnede målsettingen i Rammekonvensjonen om effektiv deltakelse fra de nasjonale minoriteters organisasjoner. Departementet offentliggjør nå rapporten på regjeringen.no som et ledd i denne åpne prosessen.

I Norges rapport kommenteres anbefalingene som ble vedtatt av Europarådets ministerkomité på grunnlag av forrige rapport fra Norge (2005). Ministerkomiteen rettet blant annet søkelyset mot diskriminering, behov for bedre kunnskapsgrunnlag for politikken overfor nasjonale minoriteter, støtte til nasjonale minoritetskulturer, opplæring i kvensk og behov for styrking av minoritetenes deltakelse på den offentlige arena.

Den nye rapporten fra Norge tar ellers for seg utviklingen som har funnet sted siden 2005. Det pekes blant annet på gjennomførte tiltak i forhold til opplæring, språk, kultur (kulturminner, museum og media) og diskriminering.

De nasjonale minoriteters organisasjoner, det sivile samfunnet for øvrig, samt Sametinget er orientert om muligheten for at de kan sende egne rapporter (”skyggerapporter”) til Europarådet. Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet har også gitt de nasjonale minoriteters organisasjoner tilbud om økonomisk og praktisk bistand for å oversette eventuelle såkalte skyggerapporter til engelsk.

En egen rådgivende komité i Europarådet går først gjennom landenes rapporteringer. Komiteen kommer på besøk til Norge i forbindelse med gjennomgangen og vil blant annet ha møter med organisasjonene.

Norges rapport foreligger på norsk og engelsk.