Byggingen av nytt regjeringsbygg (R6)
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet
Nyhet | Dato: 09.06.2011
I forbindelse med revidert budsjett fremmet regjeringen i mai forslag om å øke budsjettet for byggingen av nytt regjeringsbygg (R6) med 100 millioner kroner. Det har vært reist ulike spørsmål knyttet til dette byggeprosjektet.
I forbindelse med revidert budsjett fremmet regjeringen i mai forslag om å øke budsjettet for byggingen av nytt regjeringsbygg (R6) med 100 millioner kroner. Det har vært reist ulike spørsmål knyttet til dette byggeprosjektet.
De første planene om å bygge et nytt regjeringsbygg, R6 ble vedtatt i 2001. Prosjektet ble beregnet til å koste ca 300 millioner kroner. Det var den gang snakk om innredning av Keysersgate 6 og en rehabilitering av Keysersgate 8. Dette er et verneverdig bygg fra 1899 og renoveres i overensstemmelse med Riksantikvarens krav. Keysersgate 6 får nye fasader og en halv ekstra etasje.
Fra 2003 til 2005 ble prosjektet stilt i bero. I 2006 ble det besluttet å utvide prosjektet, slik at det skulle bli plass til både Helse- og omsorgsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet. I 2007 ble prosjektet utvidet til også å omfatte riving av eksisterende bygg i Teatergtata 9 og oppføre et nybygg med 16 plan. Prosjektet ble dermed utvidet fra to til tre bygg.
Mer effektivt
Byggingen av R6 innebærer at også Miljøverndepartementet lokaliseres i Regjeringskvartalet. Det gir bedre sikkerhet og en mer effektiv logistikk for departementene. Det skal blant annet bygges en ny forbindelse med kulvert mellom R6 og R5, slik at hele regjeringskvartalet blir bundet sammen. Det blir samlet sett ikke flere kontorer som følge av at R6 bygges, men kontorer som nå er spredt rundt om i byen, dels i leide lokaler, samles på ett sted.
Det utvidede prosjektet fikk en kostnadsramme på 870 millioner kroner. Oppstart av prosjektet ble vedtatt av Stortinget.
Tett oppfølging
Etter at FAD høsten 2009 ble gjort kjent med en rekke utfordringer i dette prosjektet, har har det vært jevnlige møter mellom FAD og Statsbygg der ulike problemer og konsekvenser av tiltak har blitt drøftet. I 2010 ble arkitektene som fikk jobben i 2001, løst fra sitt oppdrag og nye engasjert etter en anbudsrunde.
I rute
Det er nødvendig å øke kostnadsrammen med 100 millioner kroner. Det er det flere grunner til. Dette er et stort og komplisert prosjekt, som blant annet innbefatter en fredet bygning. I tillegg har det vært svikt i prosjekteringsgrunnlaget og svakheter i organiseringen av prosjektet. Dette følger departementet og Statsbygg nå opp. Flere tiltak er iverksatt for å redusere kostnadene. Prosjektet er nå i rute.
Det er stilt spørsmål ved om Statsbygg kan ha brutt anskaffelsregelverket ved ikke å sette arkitektoppdraget ut på anbud da prosjektet ble utvidet. Departementet har bedt Statsbygg om en redegjørelse for de vurderinger som ble gjort knyttet til den opprinnelige arkitektkontrakten.
Bygget skal etter planen være klar for innflytting 15. juni 2012.