Historisk arkiv

Nytt cyberinitiativ skal styrke tilliten til Internett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Internett spiller en stadig viktigere rolle for økonomisk vekst og velferdsutvikling. London Conference on Cyberspace som ble avsluttet i går, markerte starten på et internasjonalt initiativ for å sikre at alle land i verden kan bruke Internett til å realisere sosiale og økonomiske muligheter som ligger i det.

Internett spiller en stadig viktigere rolle for økonomisk vekst og velferdsutvikling. London Conference on Cyberspace som ble avsluttet i går, markerte starten på et internasjonalt initiativ for å sikre at alle land i verden kan bruke Internett til å realisere sosiale og økonomiske muligheter  som ligger i det.

2,3 milliarder mennesker bruker Internett i dag og med den raske utviklingen som skjer i Afrika, Asia og Sør Amerika vil dette tallet være fem milliarder om bare få år. Dette skaper muligheter, men også mange trusler, med økende datakriminalitet, terrorlignende anslag mot nasjonalstater og angrep mot Internett. Formålet med konferansen var å  drøfte felles regler for oppførsel i cyberspace . Konferansen skulle fremme kunnskap om Internetts rolle for økonomisk vekst og velferdsutvikling  og behovet for sikkerhet og stabilitet i nettet som av mange nå betegnes som kritisk infrastruktur for hele verden.

- Internett er blitt en av de viktigste drivere for økonomisk vekst og velferdsutvikling i verden. Alle ansvarlige land må bidra til at denne utviklingen fortsetter, uten at destruktive krefter får forstyrre den. Vi trenger en internasjonal IKT-politisk dialog og erfaringsutveksling på dette området, sier norsk delegasjonsleder og statssekretær i Fornyings-, administrasjons-, og kirkedepartementet Tone Toften etter konferansen.

Konferansen markerer starten på den såkalte London-agendaen, en prosess der landene som er opptatt av å bevare og forsterke den sentrale rollen til Internett vil samarbeide og utveksle erfaringer. Neste konferanse om cyberspace vil finne sted i Budapest i 2012. I 2013 er Sør Korea vertskap.

Konferansen samlet 750 deltakere fra 60 land, blant annet politikere, representanter for privat sektor, akademia, sivilsamfunn og forvaltning.  Den norske delegasjonen ble ledet av statssekretær Tone Toften fra FAD, med deltakere fra flere departementer.

Blant innlederne var Storbritannias statsminister David Cameron, USAs visepresident Joe Biden, Sveriges utenriksminister Carl Bildt, EU-kommissær Neelie Kroes , sammen med frihetsaktivister fra Jemen, journalister fra Al Jazeera, representanter for globale IKT-virksomheter som Vodafone, Huawei, IBM med mange flere.

Mer informasjon finner du på konferansens nettsider.

Et sluttdokument med konklusjoner, utarbeidet under ledelse av utenriksminister Hague vil også bli tilgjengelig på nettsiden.