Historisk arkiv

Flere læreplasser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Godkjente lærekontrakter skal økes med 20 prosent innen utgangen av 2015.

Det var den forpliktende målsettingen da Fornyings-, adminstrasjons-og kirkedepartementet, sammen med alle arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene skrev under en egen samfunnskontrakt fredag 13. april. Formålet med samfunnskontrakten er forplikte partene i forhold til å ta grep for å øke antallet læreplasser.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen og forsnyings- og administrasjonsminister Rigmor Aaserud sammen med avtalepartnerne.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen og forsnyings- og administrasjonsminister Rigmor Aaserud sammen med avtalepartnerne. (Foto: KD)

Ved utgangen av 2011 var det registrert vel 15 000 godkjente kontrakter totalt i arbeidslivet. En økning på 20 prosent innebærer at om lag 3000 flere lærlinger enn i dag må være på plass innen 2015. For første gang har alle de store organisasjonene i arbeidslivet stilt seg bak en ambisiøs målsetting for flere læreplasser. Både arbeidsgivere, fagorganisasjoner og fylkeskommunene har påtatt seg forpliktelser for å nå målet. Ikke minst forplikter staten seg på sine områder. Det er i dag om lag 800 lærlinger i statsforvaltningen. De største lærefagene er kontor- og adminstrasjonsfaget, IKT-servicefaget, institusjonskokkfaget, matrosfaget og elektrofaget.

- Det er viktig at staten går foran og tar sin del av ansvaret. For å sikre det fremtidige behovet for nødvendig faglært arbeidskraft må vi gjøre mer for å skaffe enda flere læreplasser i staten.

Partene bak samfunnskontrakten har lovet å samarbeide tett og ha årlige gjennomganger for å sikre at antallet lærekontrakter utvikler seg i tråd med målene. Partene ble også enige om å etablere et eget Norgeskart der utviklingen i antallet læreplasser både kan måles i samtlige fylker og kommuner og brytes ned på ulike virksomhetsområder.