Historisk arkiv

Nasjonalt minnested i regjeringskvartalet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

- Regjeringen ønsker å hedre alle som ble rammet 22. juli. Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige.

John Hestnes, Nasjonal Støttegruppe 22. juli, fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud, kulturminister Anniken Huitfeldt og leder for Støttegruppen 22. juli Trond Henry Blattmann foran regjeringskvartalet. (Foto: KUD/Wenche Nybo) Bildet kan brukes fritt av pressen.

- Regjeringen ønsker å hedre alle som ble rammet 22. juli.  Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige. Minnestedene skal være tilgjengelig for alle, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

- Det skal etableres et minnesmerke ved regjeringskvartalet hvor alle navnene på de drepte i terrorangrepet 22. juli skal inngå. I tillegg skal det etableres et minnested på landssida ved Utøya, sier Anniken Huitfeldt.

Det nasjonale minnestedet i Oslo skal midlertidig etableres mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokka.

- Det nasjonale minnestedet blir etablert i regjeringskvartalet, og kommer til å bli sett i sammenheng med gjenoppbyggingen, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud.

- Regjeringen mener det er riktig å etablere et midlertidig minnesmerke nær åstedet for det første terrorangrepet, og har derfor valgt plassen foran Deichmann i tiden regjeringskvartalet er under oppbygging, sier Huitfeldt.

Fornyings-, administrasjons - og kirkedepartementet (FAD) skal gå i samtaler med  grunneierne både på Sørbråten og Lauvodden for å avklare vilkårene i tilknytning til tomteervervelser for etablering av minnested i Hole. De skal også være i dialog med Hole kommune for å avklare regulering av disse stedene.

Det vil bli utlyst en internasjonal prekvalifisering som etterfølges av en lukket konkurranse. Statens fagorgan, Kunst i offentlige rom (KORO), vil ha det kunstfaglige og operative ansvaret for prosjektene. Jurysammensettingen følger retningslinjene for slike saker, men AUF, Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene og en representant oppnevnt av regjeringen skal være medlemmer i juryen.