5 100 flere årsverk ved norske sykehus fra 2008 til 2011
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet
Nyhet | Dato: 27.05.2013
Norske sykehus har fått 5100 flere årsverk i perioden 2008 til 2011. Om lag fire av ti årsverk i staten har kommet i helsesektoren i samme periode. Også politiet, universiteter og høgskoler og Statens vegvesen har fått betydelig flere årsverk. Det viser nye tall fra undersøkelsen ”Sysselsetting i statsforvaltningen” som Statistisk sentralbyrå (SSB) har laget, delvis finansiert av Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.
- Veksten i antall sysselsatte i statlig forvaltning gjenspeiler regjeringens politiske prioriteringer av viktige oppgaver i samfunnet. Vi vet også fra Helsedirektoratets aktivitetsrapport for somatisk spesialisthelsetjeneste i 2012 at aktiviteten ved sykehusene fortsetter å øke og at flere pasienter får behandling, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud.
Undersøkelsen viser at det i 2011 var cirka 226 000 årsverk i statlig forvaltning. Det jobber flest i sykehusene, med 39 prosent av årsverkene i 2011. Deretter følger universiteter og høgskoler med 14 prosent, Forsvaret med åtte prosent, Politi og påtale med seks prosent og NAV med fem prosent. Antall årsverk i statlig sektor har økt med cirka 14 800 fra 2008 til 2011.
25 prosent av årsverkene i statsforvaltningen har over fire års utdanning på universitets- og høgskolenivå. Andelen med så lang utdanning var høyest innenfor kirken med 78 prosent, miljøvern med 61 prosent og innvandringsregulering med 78 prosent.
- Jeg er glad for at vi i Norge har en svært kompetent statlig forvaltning. Internasjonale sammenligninger utarbeidet av Verdensbanken viser at norsk forvaltning er velfungerende og rangerer blant de beste i verden, sier Aasrud.
Kvinner sto for 55 prosent av årsverkene i statsforvaltningen i 2011. Spesialisthelsetjenesten hadde en kvinneandel på 74 prosent, og bidrar mest til den høye kvinneandelen i staten.
Analysen bygger på tall fra StatRes, som er et system for utvikling og formidling av statistikk om staten. StatRes-prosjektet er delvis finansiert av FAD, og det er første gang SSB presenterer en bred oversikt over sysselsatte i statsforvaltningen.