Økt støtte til de mest utsatte samiske språkene
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet
Pressemelding | Dato: 07.04.2011
Regjeringen øker innsatsen for å styrke og videreutvikle sør- og lulesamisk språk, og gir 2 350 000 kroner til en rekke tiltak i regi av Fylkesmannen i Nordland. I tillegg gir regjeringen støtte til pite- og østsamiske språk- og kulturtiltak.
Regjeringen øker innsatsen for å styrke og videreutvikle sør- og lulesamisk språk, og gir 2 350 000 kroner til en rekke tiltak i regi av Fylkesmannen i Nordland. Arbeidet skal skje i samarbeid med kommuner, andre fylkesmenn og ulike skoler og høgskoler, og er en oppfølging av tiltakene i Handlingsplanen for samiske språk. I tillegg gir regjeringen støtte til pite- og østsamiske språk- og kulturtiltak.
- Regjeringen er spesielt opptatt av å synliggjøre at vi har tre likeverdige samiske språk i Norge. Sør- og lulesamisk språk står i en spesielt utsatt stilling, og det er viktig med en spesiell innsats overfor disse språkene, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud.
Ett av tiltakene til Fylkesmannen i Nordland er utvikling av språkleire for markasamisk ungdom i samarbeid med Jukkasjárvi-området i Sverige. Markasamisk område ligger i Sør-Troms og nordre Nordland og tilhører det nordsamiske språkområdet. Det er et spesielt behov for å etablere møtesteder for å styrke og utvikle bruken av samisk språk i dette området. På programmet ellers har fylkesmannen en rekke tiltak for barn, ungdom og voksne i sør- og lulesamisk område som spenner fra barnehagetiltak, språkopplæring og språkleire. Nevnes kan også et prosjekt for å belyse bruken av samisk språk i sosiale medier, og skissere tiltak for å øke bruken av samisk i disse mediene. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Universitetet i Nordland.
- Fylkesmannen i Nordland gjør en uvurderlig jobb for sør- og lulesamisk språk og kultur, og har påtatt seg ansvaret for en rekke av tiltakene i Handlingplan for samiske språk, sier statsråd Rigmor Aasrud.
Elgå skole har knyttet til seg personer med høy sørsamisk språkkompetanse, og ønsker å utvikle opplæringsmateriell som skal komme hele det sørsamiske området til gode. Departementet støtter et prosjekt for å utvikle samfunnsfagtermer og læremidler i samfunnsfag på sørsamisk med 400 000 kroner. I tillegg gis det driftsmidler til skolen på 550 000 kroner.
Árran lulesamisk senter får i år 300 000 kroner i støtte til et prosjekt om samiske stedsnavn i pitesamisk område. Dette er et treårig prosjekt som startet opp i 2010. Videreført blir også støtten på 300 000 kroner til Nord-Trøndlag fylkeskommunes prosjektlederstilling som er etablert for å styrke og utvikle sørsamisk kultur og språk i fylket. Prosjektet har særlig vekt på opplæring i sørsamisk språk på ulike nivå.
I tillegg til disse midlene får Østsamisk museum i Neiden og prosjektet Skoltesamisk kultur over grenser også i år en støtte på 700 000 kroner.