Regjeringen vil gjøre hverdagen enklere for deg og meg
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet
Pressemelding | Dato: 20.06.2013
Regjeringen legger i dag fram 45 tiltak som vil forenkle hverdagen for innbyggerne. Tiltakene er et resultat av innspill fra innbyggerne på bloggen ”Enkelt og greit” og møter med ulike organisasjoner tidligere i år.
Regjeringen legger i dag fram 45 tiltak som vil forenkle hverdagen for innbyggerne. Tiltakene er et resultat av innspill fra innbyggerne på bloggen ”Enkelt og greit” og møter med ulike organisasjoner tidligere i år.
- Regjeringens forenklingsinitiativ har resultert i gode, konkrete tiltak. I rapporten ”Enkelt og greit” presenterer vi alle tiltakene, sier statsminister Jens Stoltenberg.
Her er noen eksempler:
- Det skal bli enklere å søke om foreldrepenger. Regjeringen planlegger nye digitale løsninger, og ønsker å forenkle regelverket slik at det blir enklere og mer fleksibelt å søke om foreldrepenger.
- Helseattester skal samordnes. I dag finnes det flere forskjellige attester for ulike aktiviteter og av og til kreves flere attester innenfor ett og samme yrke. Attestene må oppdateres jevnlig. Det er tidkrevende og mye å holde styr på.
- Vi skal forenkle innrapporteringer for frivillige organisasjoner
- NAV planlegger selvbetjeningsløsninger på mange av sine områder: Foreldrepenger, sykepenger, barnetrygd og dagpenger.
- Alle skjemaer fra NAV skal være digitale i løpet av 2013/2014. I dag må nesten alle søknader sendes til NAV i posten.
- Alle lønnstakere får elektronisk skattekort fra 2014. I dag må man levere skattekortet på papir.
Selv om innbyggerne er godt fornøyd med offentlige tjenester – noe Innbyggerundersøkelsen fra 2013 viser - er det flere områder som trenger fornying, effektivisering og forenkling.
Derfor inviterte statsministeren og fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud alle innbyggerne til å komme med innspill om hva som kan gjøres enklere eller bedre. Til sammen kom det over 300 forslag.
- Det er helt meningsløst at man skal måtte hente et papirskjema på et kontor, sende det i posten og at det så skal punches inn på nytt av en ansatt i den andre enden, sier Aasrud.
Hun mener det har vært viktig å få innspill og ideer fra de som bruker de offentlige tjenestene.
- Noen av tiltakene er vi allerede i gang med. Andre forslag, for eksempel det som handler om endringer i regelverk, må vi bruke noe mer tid på, sier Aasrud.