Historisk arkiv

Gransking av bidrag til Senterpartiet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

- På bakgrunn av systemet som er etablert gjennom partiloven, finner jeg ikke grunn til å gå videre med en særskilt vurdering av hvordan saken skal gjennomgås, skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud i et svar til stortingsrepresentant Øyvind Korsberg.

Svarbrevet i PDF-format

Jeg viser til brev av 15.9.2010 i ovennevnte sak oversendt fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren som ansvarlig for partiloven (lov 17.6.2005 nr. 102).
 
Partiloven bygger på en samstemt tilrådning fra Demokratifinansieringsutvalget hvor samtlige stortingspartier, to andre partier og en rekke fagpersoner deltok (jf. NOU 2004: 25 ”Penger teller, men stemmer avgjør”). Sentralt i utvalgets forslag var opprettelsen av et uavhengig råd, hvor medlemmene oppnevnes av Kongen i statsråd, med en overordnet rolle knyttet til ulike forvaltningsoppgaver etter partiloven og med en nøytral og uavhengig status. Også i andre deler av forslaget står prinsippet om uavhengighet sentralt. Forslaget ble fulgt opp i Ot.prp. nr 84 (2004–2005) og fikk full tilslutning i Stortinget (Innst. O. nr. 129 (2004–2005)).

Stortinget har lagt selv lagt vekt på at regelverket rundt partistøtte skal ha uavhengighet som et grunnprinsipp. Dette har blant annet kommet til uttrykk i partiloven § 24 første ledd, som fastslår at Partilovnemnda er et uavhengig forvaltningsorgan administrativt underordnet Kongen og departementet. Kongen og departementet kan ikke gi instruks om eller omgjøre Partilovnemndas utøving av myndighet i enkelttilfeller etter loven.

 
På bakgrunn av systemet som er etablert gjennom partiloven, finner jeg ikke grunn til å gå videre med en særskilt vurdering av hvordan saken skal gjennomgås.


Med hilsen

Rigmor Aasrud