Historisk arkiv

Flott med kvinnelige prester

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Prestetjenesten har endret seg fra å være ”en-mannsbedrifter” til å bli et tverrfaglig samarbeidsprosjekt. Dette er en berikelse for prestetjenesten og vi ønsker en god blanding av kvinner og menn inn i presteyrket, skriver kirkeminister Rigmor Aasrud i Vårt Land 24.

Prestetjenesten har endret seg fra å være ”en-mannsbedrifter” til å bli et tverrfaglig samarbeidsprosjekt. Dette er en berikelse for prestetjenesten og vi ønsker en god blanding av kvinner og menn inn i presteyrket, skriver kirkeminister Rigmor Aasrud i Vårt Land 24. august 2010.

 

Vårt Land har i en artikkel 13/8 og lederartikkel dagen etter rettet søkelyset mot rekruttering til prestetjenesten.  Avisa etterlyser et kirkelig arbeid med rekruttering og mener det er et problem at presteyrket er i ferd med å bli et kvinneyrke.

Det har lenge vært en målsetting for både kirken og departementet å øke andelen kvinner i prestetjenesten. I løpet av de siste ti åra har prosentandelen kvinnelige prester økt fra 11,9 til 25,7 prosent. Det er all grunn til å glede seg over dette og arbeide videre med å rekruttere kvinner inn i presteyrket og særlig til lederstillinger i prestetjenesten. Kvinneandelen varierer mellom bispedømmene fra 15 prosent til over 30 prosent slik at det ennå er langt igjen til en jevn kjønnsfordeling blant prestene.

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) er prestenes arbeidsgiver og har i flere år hatt oppmerksomhet på rekrutteringsutfordringene til presteyrket. I løpet av de neste ti åra går store prestekull av med pensjon og vi vil ha behov for flere studenter på de teologiske fakultetene som etter hvert kan fylle opp ledige prestestillinger. FAD nedsatte våren 2010 en bredt sammensatt arbeidsgruppe for å komme med forslag til en tiltaksplan for å bedre rekrutteringen til presteyrket. Gruppen har utarbeidet en plan som vil bli sendt på høring i løpet av august. Dette har vært et konstruktivt samarbeid der ulike aktører i kirken har vurdert tiltak på kort og lang sikt ut fra ulike synsvinkler.

Prestetjenesten har endret seg fra å være ”en-mannsbedrifter” til å bli et tverrfaglig samarbeidsprosjekt. Dette er en berikelse for prestetjenesten og vi ønsker en god blanding av kvinner og menn inn i presteyrket. Det er en klar målsetting at alle prester har en avklart rolleforståelse og en trygg identitet som teologiske fagpersoner i et godt tverrfaglig samarbeid lokalt.

Den nyordinerte Bjarte Hove sier han har merket seg at kvinnelige teologistudenter synes å ha bedre støtte i hjemmemenigheten enn mannlige studenter. Alle trenger å få bekreftet sitt eget ønske eller kall til å bli prest gjennom at andre oppmunter og viser interesse. Utfordringene knyttet til rekruttering avhenger av mer enn lønn- og arbeidsforhold. Det er også helt nødvendig at lokalmenighetene bidrar ved å oppmuntre ungdom til å søke utdanning og arbeid i kirken og ved å støtte deres valg og gjøre bruk av deres ressurser på en aktiv måte.