Historisk arkiv

Fornuftig med én felles Ehandelsplattform

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

- For å nå målet om økt e-handel i offentlig sektor, er det fornuftig og nødvendig å operere med én felles Ehandelsplattform. Bakgrunnen for dette er mangel på standardisering, skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud i et innlegg i Avisa Nordland.

- For å nå målet om økt e-handel i offentlig sektor, er det fornuftig og nødvendig å operere med én felles Ehandelsplattform. Bakgrunnen for dette er mangel på standardisering, skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud i et innlegg i Avisa Nordland 15. oktober 2010.

Det har vært flere oppslag i Avisa Nordland de siste ukene om selskapet Prosjektservice og statens satsing på e-handel. Jeg vil i denne forbindelse komme med noen forklarende opplysninger om saken og bakgrunnen for statens strategi på e-handelsområdet.

For å nå målet om økt e-handel i offentlig sektor, er det fornuftig og nødvendig å operere med én felles Ehandelsplattform. Bakgrunnen for dette er mangel på standardisering. Flere ulike plattformer ville gjort det vanskeligere å få opp bruken av elektronisk handel, noe ingen ville være tjent med. I de landene som har kommet lengst på elektronisk handel i Europa har man valgt å legge til grunn en tilsvarende strategi som i Norge, altså å operere med én felles plattform. Difi jobber også kontinuerlig med standardisering slik at det i fremtiden ikke skal være nødvendig å operere med én felles plattform.

Da Difi lyste ut konkurransen om å være operatør av Ehandelsplattformen, var det presisert i anbudsdokumentene at sentralfinansiering kunne bli aktuelt. Støtten var derfor en del av avtalen som det ble konkurrert om. Dette var for øvrig en konkurranse der Prosjektservice hadde anledning til å legge inn tilbud. Prosjektservice ønsker imidlertid å etablere en Ehandelsplattform i konkurranse med den felles plattformen som nå er etablert. Det står Prosjektservice fritt å gjøre dette, men Difi vil ikke gi økonomisk støtte til alternative plattformløsninger, da dette vil bryte med strategien om én felles Ehandelsplattform.

Det er et vesentlig poeng at selv om vi opererer med én felles plattform, så er denne integrert mot flere andre innkjøpssystemer. Per i dag er  den teknisk integrert mot syv ulike innkjøpssystemer som benyttes av offentlige virksomheter. Av de 62 offentlige virksomhetene som hadde trafikk over Ehandelsplattformen i september i år, benyttet kun to av virksomhetene et innkjøpssystem fra operatøren av plattformen, Capgemini (tidligere IBX). De 60 andre brukte innkjøpssystem fra andre leverandører. Dette viser at Ehandelsplattformen skaper gode markedsmuligheter også for andre leverandører av e-handelstjenester. Også Prosjektservice kan velge å integrere sine løsninger med Ehandel.no.

Jeg mener fortsatt at det er en fornuftig strategi å operere med én felles Ehandelsplattform inntil standardiseringen har kommet så langt at dette blir unødvendig. Denne ordningen gir også gode markedsmuligheter for andre leverandører av e-handelstjenester.