Historisk arkiv

Hilsen ved Hønefoss kirke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Kirkeminister Rigmor Aasruds hilsen ved minnemarkeringen for Hønefoss kirke 31. januar 2010.

Med forbehold om endringer under framføring:

Kjære menighet, kjære alle sammen.

Å miste ei kirke berører oss mye mer enn vi kanskje trodde på forhånd og det berører mange flere enn vi kanskje hadde tenkt oss.

Når kirka plutselig er borte, opplever en hvor sterk tilhørigheten er til kirka. Her har folk kommet i glede og sorg. Det er først når den er borte, at vi skjønner hvor mye dette spesielle huset betydde for oss som enkeltmennesker og som lokalsamfunn. For ti år sida opplevde jeg at kirka i mitt nærområde brant ned. Flammehavet som dere har beskrevet her i dag vekker sterke minner. Ei merkelig linje mellom den hendelsen og det dere har opplevd her på Hønefoss er at kirka på Grymyr var en kopi av kirka deres her. Dagene etter brannen på Grymyr opplevde vi sorg, håpløshet og at mange mennesker var berørt.

Derfor er jeg glad for å få være her i dag for å uttrykke min medfølelse med Hønefoss-samfunnet som har mista et av de viktigste bygga i dette lokalsamfunnet.

Dere var så vidt i gang med planlegginga av 150-årsjubileet for kirka. I stedet skal dere nå i gang med en møysommelig prosess for å finne ut hvordan ei ny kirke skal se ut. Det er viktig å få med hele lokalsamfunnet i dette arbeidet slik at alle medlemmer i Hønsefoss menighet får god informasjon og mulighet for å påvirke prosessen.

I perioden fra 1970 – 2000 brant det ei kirke i gjennomsnitt hvert år. Etter tusenårsskiftet er det heldigvis bare Våler som har opplevd en sånn hendelse som dere har opplevd her på Hønefoss. Mye er gjort for å sikre kirkene våre mot brann og tyveri. Dere var nesten i mål, uten at vi veit om det hadde noen betydning for utfallet.

Hendelsen her minner oss alle om hvor viktig det er å sikre disse viktige bygga både for oss som lever nå og for etterslekta.

Akkurat nå er det viktig for dere å bruke litt tid sammen for å bearbeide sorgen og tapet av Hønefoss kirke. Derfor er det godt å være samla akkurat her i dag. Men så må dere bruke sorgen og fortvilelsen til å skape et håp gjennom å gå inn i prosessen med å få reist et nytt kirkebygg. Det er en viktig jobb for lokalsamfunnet her på Hønefoss nå.