Historisk arkiv

Hilsen ved Voksenåsens 50-års jubileum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Hilsning fra fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud ved markeringen av 50 årsdagen for innvielsen av Voksenåsen.

Hilsning fra fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud ved markeringen av 50 årsdagen for innvielsen  av Voksenåsen 1. oktober 2010. Statsråd Aasrud er nordisk samarbeidsminister for Norge.

Deres Majesteter, kjære venner av Voksenåsen

Det er en ære og glede for meg å delta på markeringen av 50 årsdagen for innvielsen  av Voksenåsen.

Voksenåsen  ble innviet 1. oktober 1960 av Kong Gustav VI Adolf og Kong Olav V. Ved åpningen deltok også våre to lands statsministre Tage Erlander og Einar Gerhardsen. 

Voksenåsen var vår nasjonalgave til Sverige som takk for verdifull hjelp under og i forbindelse med gjenreisningen av Norge etter krigen. På 10-års dagen for frigjøringen ble eiendommen Voksenåsen overdratt til det svenske folk.

Dette praktfulle stedet er blitt et viktig samlingspunkt for utviklingen av det svensk-norske samarbeidet. Det gjelder på nær sagt alle samfunnsområder – offentlig så vel i forhold til næringslivsutviklingen. Voksenåsen har i alle disse år vært en brobygger for bedre kultur- og språkforståelse mellom våre to land.

Vårt forhold til Sverige står i en særstilling. Sverige må sies å være vår nærmeste samarbeidspartner. Dette gjelder både eksport og import, og det finnes en rekke norske selskaper i Sverige og enda flere i svenske i Norge.

Svensk arbeidskraft i Norge bidrar positivt til gjensidig velstandsøkning. Vi har heller ingen problemer med å forstå hverandre. (Skavlan er et eksempel på det.)

Våre to land deltar aktivt i det nordiske samarbeidet. Som norsk samarbeidsminister er jeg stolt over resultatene vi har oppnådd sammen!

Ikke minst gjelder dette utviklingen av ”den Nordiske modellen”. Mange land ser med interesse på den såkalte Nordiske modellen fordi den kombinerer et godt utbygd velferdssystem med høy økonomisk vekst, høy produktivitet og lav arbeidsledighet. Den nordiske modellen gir vårt næringsliv et konkurransefortrinn – noe som ikke er minst viktig i arbeidet med å motvirke virkningene av finanskrisen.

Regjeringen prioriterer det nordiske samarbeidet høyt. Thorvald Stoltenbergs rapport, som ble framlagt i fjor, inneholder 13 konkrete forslag til styrket utenriks- og sikkerhetspolitisk samarbeid. Arbeidet har bred støtte og har bidratt til større fokus på internordisk samarbeid og samarbeidet i nærområdene. Samtidig styrker vi samarbeidet hvor de nordiske land er gode og kan gjøre en forskjell !

La meg også nevne internasjonal klimapolitikk og klimabistand, hvor Sverige og Norge har en lederrolle. Sverige på klimatilpasning, Norge på kamp mot avskogning. De nordiske land har vært – og bør fortsatt være - i forkant i klimapolitikken, som den kanskje viktigste utfordring i vår tid.

Norge og Sverige samarbeider også tett i våre nærområder; f.eks. i Østersjørådet, hvor vi har formannskapet i år, og i Barentssamarbeidet.

Hver for oss er vi små, konkurrerer ofte med hverandre, men har mange felles utfordringer. Koordinering av norsk-svensk og nordisk samarbeid har potensial for synergi, økt vitenskapelig kvalitet, bedre arbeidsdeling og felles satsinger. Nordiske strategiske satsinger kan gi økt synlighet.

Voksenåsen ligger 500 meter over havet og gir alle som kommer her et praktfullt utsyn over byen og fjorden. Med et slikt perspektiv er jeg overbevist om at Voksenåsen vil bidra til inspirasjon og innovasjon av samarbeidet mellom Sverige og Norge også i de neste 50 år. Lykke til!