Historisk arkiv

Jeg er ikke redd for NRK

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Jeg er ikke redd for at private aktører skal tape på NRKs vekst i nye medier, slik DN gir inntrykk av. Jeg er opptatt av at vi har et NRK som utvikler seg også på digitale plattformer, skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud i Dagens Næringsliv.

Debattinnlegg av fornyingsminister Rigmor Aasrud i Dagens Næringsliv 16. november 2010:

Jeg er ikke redd for at private aktører skal tape på NRKs vekst i nye medier, slik DN gir inntrykk av onsdag 10. november. Jeg er opptatt av at vi har et NRK som utvikler seg også på digitale plattformer.

Dette er viktig, blant annet med utgangspunkt i den rollen NRK har ut i fra et deltakelses- og demokratiperspektiv. Dette uttrykte jeg under intervjuet og det fremkommer også av høringssvaret fra mitt departement. Vi peker også på Yr.no og samarbeidet mellom NRK og Meteorologisk institutt som et eksempel på et samarbeid som tidligere har blitt kritisert, men som nå er endret, og som gir MI-sjef Anton Eliassen all verdens grunn til å ha ”god samvittighet”. Yr.no er også en fortreffelig tjeneste. Medietilsynet finner bare grunn til å ”underkjenne” 1 av  totalt  120 nye tjenester (Ut.no) fra NRK i lys av allmennkringkastingsoppdraget illustrerer. At NRK utøver sin virksomhet på en god måte er det derfor liten tvil om. 

Samtidig er det en balansegang mellom det å være en statlig lisensfinansiert og innovativ medieaktør i front på den ene siden, og samtidig sørge for at innovasjonen ikke forringer andre aktørers og bedrifters handlingsrom.  
 
Mitt mål er gode rammebetingelser og forretningsmodeller også på de digitale plattformene. Som myndigheter må vi legge til rette for utvikling av digitalt kvalitetsinnhold og digital forretningsdrift. Samtidig må vi sikre kvalitetsinnhold på nett som når alle samfunnslag. Det betyr at vi må ha en lisensfinansiert allmennkringkaster, også på nett. Den teknologiske utviklingen utfordrer både private bedrifter, offentlige aktører og myndigheter. Som fornyingsminister er jeg opptatt av å legge til rette for at vi er best mulig rustet til å utnytte mulighetene til beste for demokrati, innovasjon og verdiskaping.