Historisk arkiv

Nettskapworkshop

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

- Vi er opptatte av å lære mest mulig av erfaringene Nettskap 2.0-prosjektene har gjort, sa fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud da hun åpnet Nettskapworkshopen på Stratos i Oslo 12. november.

- Vi er opptatte av å lære mest mulig av erfaringene Nettskap 2.0-prosjektene har gjort, sa fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud da hun åpnet Nettskapworkshopen på Stratos i Oslo 12. november 2010.
 

Med forbehold om endringer under fremføring:

Nettskap handler om åpenhet, deling, Internett, kreativitet, skaperevne og entreprenørskap - og særlig Web 2.0, brukergenerert innhold og offentlige data.

Nettskap 2.0 er en engangs støtteordning for å stimulere til innovasjon og uttesting av ny teknologi og nye samarbeidsformer med utgangspunkt i Web 2.0-teknologi og brukergenerert innhold. Det er bra å få anledning til å åpne denne workshopen i dag og vite at en rekke av søkerne er kommet godt i gang. Elleve av de 17 gode prosjektene som fikk støtte skal presentere prosjektene sine i dag. Tre av prosjektene deltok også under en IKT-konferanse i Trondheim for et par uker siden, nemlig Riverflow, Vitenwiki, og Borgerkanalen, som også er her i dag.

Hva slags søknader vi kom til å få da vi gikk ut med dette tidligere i vår, visste vi egentlig ikke så mye om. At vi ville få gode søknader, det var vi ganske sikre på. Norge er tross alt ledende i Europa når det gjelder bredbåndsutbredelse, Internettbruk og deltakelse på nett i følge en EU-rapport som sammenligner landenes IKT-bruk på en rekke områder (Competetitive Report).

Nettskap 2.0 er en engangsordning – et forsøk. Det totale støttebeløpet var heller ikke veldig ”stort”. Og med 137 søknader på til sammen 28 millioner kroner, og bare to og en halv million å dele ut, var det en vanskelig prioritering som måtte gjøres. Vi var glade, og litt overveldet av den enorme responsen. Jeg skjønner at det ikke føles på samme måten, når man sitter der som søker. Vi er derfor glade for at prosjekter som dessverre ikke fikk støtte gjennom Nettskap 2.0 likevel har kommet i gang. Det illustrerer jo også at offentlig støtte eller drahjelp heller ikke har vært nødvendig, som jo er veldig bra. Som nevnt kan man være nettskaper, Nettskaper med liten n, som vi bruker å si det, selv om man ikke fikk økonomisk støtte gjennom Nettskap 2.0-ordningen. Jeg tror også at det er deltakere på denne workshopen som søkte støtte, men som ikke kom helt til topps - de vil nok kanskje ha ekstra høye forventninger til prosjektpresentasjonene her i dag. Som innovasjon Norge sa det under lanseringen “kan hende er det blant de søkerne som ikke ble innvilget støtte, at det virkelige gullet ligger...”.

Påstanden om at ”det ofte er mer kompetanse og kreativitet utenfor egen organisasjon enn innenfor egen organisasjon” er noe jeg helhjertet kan slutte meg til. Det er vel for så vidt ikke så mange som finner grunn til å betvile dette, særlig når organisasjonene vi snakker om er ”det offentlige byråkratiet”, for å sette det litt på spissen. Vi erkjente tidlig dette og ba om eksperthjelp utenfra når det gjaldt å komme fram til den endelige tildelingen. Det var bra at vi kunne støtte oss på blant andre Torgeir Waterhouse, som også er her i dag, og som skal ”runde av” workshopen i dag og bidra med sine observasjoner.

Nettskap 2.0 handler også om offentlig data. Jeg blir veldig imponert når folk “der ute” --- altså dere --- bare plutselig lager ting med dataene våre. Etter at Kulturdepartementet la ut rådata fra sitt idrettsanleggsregister har det nå kommet både iPhone-app og Android-app, uten at vi har gjort noe som helst. Med denne appen får man opp et kart som viser alle de nærmeste idrettsanleggene, det være seg badeplass, fotballbane, håndballbane eller idrettshall. Det fikk meg til å ville gå tilbake til mitt eget departement og sette i gang å grave for å se om vi også kan ha noe data vi kan legge ut, og en av de første tingene vi fant var tjenestemannsregisteret, som vi har fått hjelp av Difi til å lage det de kaller et API til --- som ofte blir forklart med ordet “programmeringsgrensesnitt” (uten at det gjør det noe mer forståelig for oss “vanlig dødelige”).

På bloggen på data.norge.no ligger det for eksempel en bloggpost med et førsteutkast til et sett med retningslinjer for viderebruk. Ta en titt og si hva dere tenker. Vi trenger deres innspill! Og husk å bruke hashtaggen #offdata på Twitter!

Og på bloggen nettskap.no er det allerede noen av nettskaperne som har skrevet bloggposter om prosjektene sine. Følg med videre og delta i diskusjonene!

Vi er her i dag for å stifte nærmere kjennskap med Nettskaprosjektene. På mange måter startet det hele på en workshop på omtrent samme tidspunkt i fjor, på Litteraturhuset, kalt Dugnadssamfunnet 2.0. Her fikk vi et innblikk i hva ulike miljøer som er opptatte av offentlig data, verdiskaping og demokratisk deltakelse på nett er opptatte av, og hvordan man kan komme videre, og få utnyttet de nye teknologiske mulighetene på en best mulig måte.

I dag har vi kommet et godt stykke videre. Men vi er ikke i mål. Vi er opptatte av å lære mest mulig av de erfaringene prosjektene har gjort seg, gjennom møteplasser og arenaer som dette. Om vi gjennom dette ser at det ligger noen ulogiske eller unødvendige hindringer i veien for verdiskaping og tjenesteutvikling, som kanskje kan resultere i flere arbeidsplasser, da vil vi gjerne få beskjed om det. Kanskje kan vi gjennom Nettskap 2.0 bli mer bevisste muligheten som ligger i offentlige data, også vi som også representerer forvaltere av data. Som prosjektet Riverflow i Trondheim fortalte det, da de kontaktet NVE for å få tilgang til datasett som de behøvde, så ble de møtt først med undring over at dette kunne være noe som noen ville bruke, men med den største velvillighet. Slike historier er hyggelige, og skal ikke underkommuniseres.

Når det gjelder koblingen mellom offentlig sektor og innovasjon, vil Thomas F. Anglero, fra Skattetetaten sikkert kunne utdype noe nærmer.    

Min rolle som IKT- og fornyingsminister er å tilrettelegge for verdiskaping, innovasjon og demokratisk deltakelse, også på nett. Og - jeg er opptatt av at vi utnytter den ressursen som ligger i offentlig data. Offentlige data er en ressurs, eller en kollektiv kilde til verdiskaping og innovasjon, hvordan: det vil vi få vist eksempler på veldig snart,

Lykke til med dagens workshop alle sammen, nettskapere med stor og liten –n-.