Historisk arkiv

Bredbåndspolitikken gir resultater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud svarer på Telecom Revys Arne Joramo sin kommentar om at 15 millioner kroner til bredbånd er ”et nesten latterlig lite beløp”.

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud svarer på Telecom Revys  Arne Joramo sin kommentar om at 15 millioner kroner til bredbånd er ”et nesten latterlig lite beløp”.

Arne Joramo skriver i Telecom Revy 12. september  om den siste dekningskartlegging fra Nexia og om regjeringens nylig publiserte tilskuddsordning på 15 millioner kroner som skal bidra til å tette noen av de siste hullene i dekningen. Joramo er ikke imponert over regjeringens bredbåndssatsning.

Regjeringen har som mål at alle i Norge skal ha et grunnleggende bredbåndstilbud. For å nå dette målet har regjeringen støttet utbygging i områder hvor det ellers ikke ville lønt seg for kommersielle aktører å bygge ut.

Joramo omtaler høstens bevilgning på 15 millioner kroner som ”et nesten latterlig lite beløp”. Bevilgningen Joramo viser til er den siste i en rekke av bevilgninger for å sikre alle tilgang til bredbånd:

  • Regjeringen har tidigere i år bevilget 128 millioner kroner til bredbånd over KRDs budsjett
  • Regjeringen har siden 2006 bevilget over en milliard kroner til bredbåndsformål over hele landet.
  • Regjeringen har med sine bevilgninger bidratt til at omkring 100 000 husstander som med en rent markedsbasert tilnærming ikke ville fått bredbånd, i dag kan få dette.

Joramo mener regjeringen burde sette et mål om høyere båndbredde og foreslår 50/50 Mbit/s oppstrøm og nedstrøm. Kartleggingen av utbredelsen av bredbånd for ulike båndbredder som jeg har bestilt, viser at bredbåndsdekningen øker for så å si alle hastigheter, og særlig de høyeste. Dette til tross, selv om nær en million husstander her i landet kan få for eksempel 50 Mbit/s, er det kun i underkant av 5000 husstander som faktisk abonnerer på slike hastigheter. Tilbudet av bredbånd i Norge ligger med andre ord et godt stykke foran etterspørselen.

Med regjeringens bredbåndspolitikk har brukerne opplevd økt valgfrihet, både når det gjelder teknologier og når det gjelder tilbydere. Selv om det dessverre fortsatt er innbyggere som ikke har det bredbåndet det ønsker seg, mener jeg at vi er på riktig vei. Rapporten bekrefter etter min mening at regjeringens teknologinøytrale og markedsorienterte bredbåndspolitikk legger til rette for et bredbåndstilbud som i stor grad svarer til fremtidig behov.