Historisk arkiv

Det offentlige skal skrive forståelig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Regjeringen satser videre på arbeidet med klart språk, og nå tar vi fatt på lovspråket, skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud i Aftenposten.

Regjeringen satser videre på arbeidet med klart språk, og nå tar vi fatt på lovspråket, skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud i Aftenposten 6. mars 2011.

Mange reagerte på historien om den 23-årige småbarnsmoren som kan arve gjeld fra sin ukjente mor, fordi hun ikke forstod et brev fra det offentlige.

Småbarnsmoren signerte på at hun ønsket ”privat skifte” etter sin biologiske mors bortgang. Hun sier at hun ikke forstod hva ”privat skifte” betød, noe som betyr at brevet hun fikk ikke ga henne tilstrekkelig forklaring. Denne saken illustrer hvor viktig det er med et godt og klart språk fra det offentlige. Derfor satser regjeringen videre på arbeidet med klart språk, og nå tar vi fatt på lovspråket.

Fornyingsdepartementet, Direktoratet for forvaltning og IKT og Språkrådet har inngått et samarbeid med Justisdepartementet. Jeg og mange kan skrive under på at språket i lover og forskrifter til tider kan være uklart. Det vil jeg gjøre noe med. Jeg er opptatt av lovspråket fordi vi gjennom arbeidet med klarspråkprosjektet de siste to årene har lagt merke til følgende: Det uklare og tunge språket i lover og forskrifter har en lei tendens til å forplante seg til brev, skjemaer og veiledningsdokumenter. For å gjøre noe med slike ”følgefeil”, går vi nå til problemets utspring.

Ser vi til utlandet, så er det mulig å bli inspirert og motivert. Sverige har lenge hatt suksess med sitt klarspråksarbeid, og president Obama vedtok nylig ”Plain Writing Act”, som må sies å være USAs klarspråkslov.  Nå er vi så heldige at arkitekten bak denne loven, Annetta Cheek, kommer til Klarspråkskonferansen 2011 for å lære oss om USAs arbeid.

Forståelig offentlig språk er viktig. Et uklart språk kan undergrave viktige demokratiske verdier. Et demokrati fungerer bare hvis folk forstår sine rettigheter, plikter og muligheter. Det en trussel mot rettssikkerheten dersom denne informasjonen ikke når fram til innbyggerne. Og uklart språk er dyrt. Vi kaster bort store pengesummer hvert år på å forklare dårlige formuleringer. Kommunikasjon som ikke blir forstått, er ikke kommunikasjon.