Historisk arkiv

Et bedre Datatilsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Det bør klargjøres, både for Datatilsynet selv og for omverdenen, når tilsynet opptrer i de ulike rollene, og i hvilke sammenhenger de ulike rollene skal benyttes, skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud i Dagbladet 13. oktober.

Det bør klargjøres, både for Datatilsynet selv og for omverdenen, når tilsynet opptrer i de ulike rollene, og i hvilke sammenhenger de ulike rollene skal benyttes, skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud i et tilsvar til Marie Simonsen i Dagbladet 13. oktober 2011.

Regjeringen ønsker ikke å kvitte seg med det Marie Simonsen omtaler som en brysom vaktbikkje i Dagbladet 11.10. Regjeringen har bedt Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi)  foreta  en evaluering av Datatilsynet for å finne ut om Datatilsynet har nødvendige forutsetninger for å fylle rollene og oppgavene regelverket pålegger dem. Rapporten skal gi både Datatilsynet og FAD et bedre grunnlag for å utvikle organisasjonen.

Rapporten konkluderer med at Datatilsynet er en virksomhet som oppnår resultater på et bredt område. Men at det likevel er rom for forbedringer

Men jeg ønsker ikke å skyve under teppet at rapporten også peker på utfordringer knyttet til utøvelse av de ulike rollene Datatilsynet er pålagt. Datatilsynet er tilsynsmyndighet, og skal føre kontroll med at regelverk på personvernområdet etterleves. Etaten har også en ombudfunksjon, og skal sette søkelys på personvernutfordringer og delta i debatt om personvernspørsmål. Rapporten peker på at det kan være vanskelig å kombinere disse rollene, og at Datatilsynet ikke alltid er like klar i rolleforståelsen.

Det kreves sterk bevissthet om hvilken rolle man opptrer i. Mitt poeng er at det bør klargjøres, både for Datatilsynet selv og for omverdenen, når tilsynet opptrer i de ulike rollene, og i hvilke sammenhenger de ulike rollene skal benyttes. Alle må vite om de forholder seg til et ombud eller et tilsyn, fordi det gir grunnlag for ulike forventninger. Det gjenstår mange avveininger før det er mulig å trekke endelige konklusjoner på om tilsynet bør organiseres annerledes og eventuelt deles.  

Datatilsynet er, og skal være, et faglig uavhengig forvaltningsorgan. Det betyr likevel ikke at regjeringen ikke skal være i faglig dialog med Datatilsynet. Vi har allerede en god dialog, og denne ønsker vi å videreutvikle. Derfor er jeg opptatt av å trekke opp grensene for Datatilsynets uavhengighet i deres ulike roller, slik at videre samarbeid mellom regjeringen og Datatilsynet er basert på avklarte roller og fullmakter. Dette er alle parter tjent med.

Med grunnlag i Difis evaluering av personvernmyndighetene, skal vi sammen med Datatilsynet arbeide videre med disse utfordringene, og finne gode løsninger for ivaretakelse av oppgavene i personopplysningsloven.