Historisk arkiv

Et felles internasjonalt løft for å realisere Internettets fulle potensial

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Det er positivt at flere toneangivende stater vil drøfte normer for akseptabel oppførsel i cyberspace, samt hvilken rolle myndighetene bør og skal spille i denne sammenheng, skriver fornyingsminister Rigmor Aasrud i Computerworld nr. 34.

I løpet av drøyt to tiår har IKT, og ikke minst Internett, revolusjonert måten mange av oss både lever og arbeider på. Tilgangen til Internett har vokst fra rundt 16 millioner brukere i 1995 til nesten 2 milliarder i dag. Mer enn halvparten av disse brukerne finnes i utviklingsland.

Som IT-minister har jeg sett at den raske utviklingen av Internett åpner for enorme muligheter både nasjonalt og internasjonalt. Bruksområdene spenner fra effektivisering av offentlig sektor og økt internasjonal handel og næringsutvikling, til demokrati og ytringsfrihet.

Jeg har også observert at den raske teknologiske utviklingen har en bakside. Den bidrar til en del utfordringer vi i fellesskap må ta tak i. Samfunnet er blitt stadig mer avhengig av en velfungerende IKT-infrastruktur. Bryter deler av denne sammen kan det føre til store negative samfunnsmessige konsekvenser dersom vi ikke tar grep.

Min bekymring for robustheten til IKT og Internett som verktøy for internasjonalt samkvem, deles av flere. Storbritannias utenriksminister William Hague er en av dem. Han ønsker nå økt oppmerksomhet rundt faktorer som kan true Internetts stabilitet og tilgjengelighet. Videre vil han drøfte felles normer for akseptabel oppførsel i ”cyberspace”, slik at alle land som bruker nettet, fullt ut kan få utnyttet mulighetene som ligger i globalisert elektronisk kommunikasjon. Utenriksminister Hague har derfor, i samarbeid med den anerkjente tenketanken Chatham House og the International Chamber of Commerce, invitert lederne fra en rekke sentrale land, samt internasjonale aktører i privat sektor, akademia og det sivile samfunn, til å delta på en internasjonal konferanse i London 1.-2. november 2011. Der skal man drøfte disse utfordringene og prøve å skape internasjonal enighet om hvordan de kan løses.

Konferansens formål er å skape en bedre felles forståelse blant landenes ledere for hvordan vi i felleskap kan bidra til å beskytte og bevare de enorme mulighetene som utbredelsen av Internettet medfører. Jeg syns det er positivt at flere toneangivende stater vil drøfte normer for akseptabel oppførsel i cyberspace, samt hvilken rolle myndighetene bør og skal spille i denne sammenheng. Det er viktig at Norge som nasjon deltar i denne typen diskusjoner. Dette kan gi oss nyttige innspill når det gjelder politikkutformingen i Norge.

London-konferansen har fem hovedtemaer: Internett-dreven økonomisk vekst og utvikling, Internetts betydning for samfunnet, nettkriminalitet, sikker og pålitelig tilgang til Internett samt spørsmål knyttet til internasjonal sikkerhet. Dette er temaer som berører mange norske interesser, og vi har derfor takket ja til britenes invitasjon til å delta på konferansen. Den norske delegasjonen vil bli ledet av min statssekretær, Tone Toften, som også vil ha med seg en bred sammensatt delegasjon fra, foruten FAD, Samferdselsdepartementet, Justisdepartementet, Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet.

Ideer og forslag som legges fram under London-konferansen skal utvikles til det som arrangøren omtaler som ”The London Agenda”. Dette skal være en felles plan for å hjelpe alle berørte aktører, nasjonalt og internasjonalt, til å realisere Internetts fulle potensial ved å ta tak i felles utfordringer som ikke kan løses på nasjonalt plan. Jeg mener London konferansen vil være en unik mulighet for Norge til å være med å forme fremtidens internasjonale agenda når det gjelder å styrke stabiliteten, robustheten og ikke minst, sikre tilgangen til Internett for alle som vil bruke det til legitime formål.

Jeg drar selv denne uken til London for å gjennomføre flere møter med mine britiske regjeringskolleger med søkelys på sikkerhet og fornying. Jeg vil også avlegge Chatham House et besøk. Dette instituttet har utgitt flere interessante rapporter om betydningen av en god IKT-sikkerhet i et nasjonalt og globalt perspektiv.

Vi har en del å bidra med, men også å lære av våre britiske kolleger når det gjelder IKT-sikkerhet. Innspill jeg får med meg på mine møter i London denne uken, samt drøftinger og konklusjoner fra den internasjonale konferansen vil være nyttige i utviklingen av den digitale agendaen for Norge og til arbeidet med revidert nasjonale retningslinjer for informasjonssikkerhet. Vi kan mye når det gjelder IKT-sikkerhet nasjonalt, men på noen områder, særlig der Internett er involvert, er det viktig å delta på ulike internasjonale arenaer. Ikke bare for å lære, men også for å påvirke utviklingen.