Historisk arkiv

Hilsen ved 75-årsjubileum for Kopperå kapell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Hilsen av fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud på festgudstjenesten ved 75-årsjubileumet for Kopperå kapell.

Hilsen av fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud på festgudstjenesten ved 75-årsjubileumet for Kopperå kapell.

Med forbehold om endringer under fremføring:

Kjære alle sammen!

Gratulerer med dagen!
Kopperå var i lang tid kjent som et moderne og fremadstormende industrisamfunn. I nyere tid har distriktet blitt aller mest kjent for flere store vintersportsarrangementer, og for å ha fostret mange av landets beste skiløpere. Bygda er også godt kjent for sine flotte naturomgivelser og rike dyreliv. Midt i dette nydelige kulturlandskapet står et flott kapell, et kirkebygg, som i dag markerer sitt 75-årsjubileum.

Jeg setter stor pris på å bli invitert hit i dag! Ikke bare vitner det om at kirka fysisk er ivaretatt, men også at kirka er høyt verdsatt i lokalsamfunnet.

Kirkene våre bærer på lokal historie om tro og samfunnsliv. Byggene er sterke symbolbærere for lokal identitet. De er kilder til kunnskap om vår kristne kulturarv og hører til blant våre fremste kulturminner. Kopperå kapell har sin særegne historie tett knyttet opp mot Kopperå som industristed. Selv om industritida nå er forbi for Kopperå, holder bygda fortsatt stand.

I de aller fleste lokalsamfunn er kirka synlig – og ikke minst hørbar – gjennom sine bygninger, kirkegårder og kirkeklokker. Gudstjenester, kulturbegivenheter, forskjellige typer livsritualer, diakonale tjenester og trosopplæring er bare noe av det som kjennetegner kirka. Dette blir lagt merke til i lokalsamfunnet. Kirka er også en møteplass på tvers av generasjoner. Det tror jeg betyr spesielt mye for Meråker.

Det er en viktig oppgave å ta vare på sammenhengen mellom kirkehus og lokalsamfunn. I tida etter terrorhandlingene 22. juli var mange kirker rundt omkring i landet åpne. Mange fant trøst og trygghet i kirkas rom. Ikke bare samla folk seg foran domkirka i Oslo, men mange strømmet til sin lokale kirke. Jeg mener kirka da viste seg fra sin beste side. Vi ble vitne til hvor mye kirka faktisk betyr for det norske folk!

Selve kirkebygget tror jeg også har stor betydning for menneskers møte med Gud. Slik som bygget trenger de hellige handlingene for å være en kirke, blir kjernen i selve handlingene mer synlig, mer relevant og forsterket gjennom kirkebygget. Kopperå kapell er et vakkert kapell – en gang beskrevet som det vakreste bygget i Trøndelag. Slik som bygget fremstår i dag, er jeg sikker på at også kommende generasjoner vil ha stor glede av kirkebygget.

Vi er i dag samlet til minne om en tradisjon dere kan være stolte av – og med glede får lov til å bringe videre! Gjennom vårt nærvær i dag har vi selv blitt delaktige i opplevelsene og historien – slik andre har blitt det gjennom 75 år.

Jeg vil ønske dere alle hjertelig til lykke med den videre markeringen og benytte anledningen til å takke for at jeg fikk komme hit og overvære jubileet!

Takk for oppmerksomheten.