Historisk arkiv

Innlegg på ettårsmarkering for slettmeg.no

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Jeg tror dessverre vi må innse at folk ikke kommer til å få mindre bruk for hjelp fra slettmeg.no i årene som kommer. Og jeg ønsker å være med og legge til rette for at de som trenger det, skal få nyte godt av det tilbudet som slettmeg.no representerer, sa statsråd Rigmor Aasrud på ettårsmarkering for slettmeg.no.

Jeg tror dessverre vi må innse at folk ikke kommer til å få mindre bruk for hjelp fra slettmeg.no i årene som kommer. Og jeg ønsker å være med og legge til rette for at de som trenger det, skal få nyte godt av det tilbudet som slettmeg.no representerer, sa statsråd Rigmor Aasrud på ettårsmarkering for slettmeg.no 9. mars 2011.

 

Med forbehold om endringer under fremføring:

Takk for invitasjonen til å komme hit i dag til denne markeringen av ettårsdagen for slettmeg.no. Det er flott å se at dere på kort tid har fått til en tjeneste som i aller høyeste grad fyller et behov.

Bakgrunnen for hele tjenesten er at Personvernkommisjonen i sin rapport, som ble fremlagt i 2009, foreslo en ordning med en slettehjelpstjeneste for folk som opplever integritetskrenkelser på nett – enten i form av tekst eller bilder. Etter kommisjonens forslag skulle tjenesten ikke yte juridisk hjelp – den skulle altså ikke vurdere om ytringer var lovlige eller ikke - men bare yte praktisk hjelp i form av råd og veiledning til personer som ønsket å få fjernet krenkende informasjon på nett. Med grunnlag i forslaget fra kommisjonen, ba mitt departement Datatilsynet om å lage en skisse til en slik slettehjelpstjeneste.

Vi fikk en skisse til et veldig spennende prosjekt som vi gjerne ville se gjennomført i praksis. I revidert nasjonalbudsjett for 2009 ble Datatilsynet derfor tildelt midler for å starte opp og gjennomføre et prosjekt som skulle bistå personer som opplevde integritetskrenkelser på nett.

De aller fleste av oss er blitt storbrukere av nettjenester. Vi legger ut opplysninger om både oss selv og andre i all verdens ulike sammenhenger. Vi bruker sosiale medier, og vi blogger i stor stil. Vi legger ut tekst, bilder og videoer. Vi spiller spill og vi laster ned apps til telefonene våre. Men dessverre er ikke alt vi gjør like veloverveid. Av og til legger vi ut ting om oss selv som vi angrer på i ettertid, og av og til legger vi ut opplysninger om andre som kanskje får konsekvenser vi ikke hadde sett for oss. Eller også legger vi bevisst ut opplysninger om andre for å såre eller krenke dem. Henvendelsene til slettmeg.no er et bevis på det. Spesielt interessant synes jeg det er at nesten 20% av henvendelsene til slettmeg.no faktisk gjelder hjelp til å slette egen profil eller konto. Dette vitner om at folk legger ut opplysninger uten å tenke seg så godt om, og senere angrer de på det de har gjort.

Veldig mange ser ikke ut til å tenke over hvilken enorm kraft og hvilket nedslagsfelt opplysningene har når de legges på nett. Opplysningene er der for all fremtid. De kan hentes frem av hvem som helst og når som helst. Ikke minst er opplysninger og bilder lett tilgjengelige for personer som kanskje egentlig ikke har gjort noe aktivt for å få tilgang til dem, blant annet fordi vi ikke beskytter informasjonen vår ordentlig. Et enkelt søk etter opplysninger på nett gir tilgang til store mengder informasjon søkeren egentlig ikke var interessert i, men som likevel matcher søkeordene. På denne måte spres informasjonen vi legger ut på nett til både interesserte og uinteresserte, og kan brukes og misbrukes av alle og enhver.

Erfaring har dessverre også vist at informasjon som i utgangspunktet ser uskyldig ut, kan vris og vrenges på, og brukes på lite hyggelige måter. Ikke minst kan manipulering av bilder bli ubehagelig. Mange ser også ut til å tillate seg helt andre ytringer på nett enn de ville gjort i en annen sosial sammenheng. Det kan av og til se ut som om alminnelig folkeskikk forsvinner når folk ferdes i cyberspace. Og voksne er dessverre ikke alltid så mye bedre enn barn og unge. Her tror jeg en annen av Datatilsynets satsinger de siste årene, nemlig dubestemmer.no, kan spille en viktig rolle: Vi må lære barn og unge at folkeskikk også gjelder på nett. Og at konsekvensene av å fortelle noe på nett kan være helt andre enn å fortelle det til vennegjengen.

Tjenestene fra slettmeg.no har vist seg å møte et klart behov for hjelp ute i befolkningen. Jeg tror at uansett hvor mye informasjon folk får om å ta sine forholdsregler på nett, så vil mange likevel gjøre dumme ting. Folk vil oppleve krenkelser. Og det er ikke så lett å vite hva slags hjelp man kan få og hvor man skal henvende seg når man opplever å bli krenket av ytringer på nett. For mange kan det virke helt håpløst å skulle kontakte for eksempel Facebook. Da er det bra at slettmeg.no er lett tilgjengelig, og yter enkel og praktisk hjelp.

Jeg er imponert over det nettverket og de gode kontaktene dere ser ut til å ha skaffet dere hos en rekke store tilbydere av sosiale nettjenester og søketjenester på nett. Dette nettverket er viktig for den jobben dere gjør og den hjelpen dere tilbyr. Jeg er også imponert over hvordan dere har organisert tjenesten for å kunne yte bistand ut over vanlig kontortid. På denne måten er dere også tilgjengelige for barn og unge som ikke så lett kan ta kontakt på dagtid. Dessuten har jeg stor tro på det å tilby hjelp til selvhjelp. Å lære folk hvordan de kan gå frem for å slette uønsket innhold, gjør det mulig å hjelpe ikke bare seg selv, men også andre i en liknende situasjon. Jeg tror også det kan virke oppdragende for de store tilbyderne av sosiale nettsteder at de opplever at det fins tjenester som hjelper brukere som opplever krenkelser. Dette kan bidra til at også tjenesteleverandørene blir mer bevisste på å yte hjelp til de som trenger det.
For i utgangspunktet burde slike tjenester være leverandørenes ansvar, men jeg er redd for at det vil ta tid.

Jeg tror dessverre vi må innse at folk ikke kommer til å få mindre bruk for hjelp fra slettmeg.no i årene som kommer. Og jeg ønsker å være med og legge til rette for at de som trenger det, skal få nyte godt av det tilbudet som slettmeg.no representerer.

Igjen: Gratulerer med ettårsdag, og lykke til videre.