Historisk arkiv

Slettehjelp – ikke bare myndighetenes ansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Fornyingsminister Rigmor Aasrud utfordrer bransjeorganisasjonene og de som tilbyr sosiale nettsteder til å være med på å finansiere den bistanden slettmeg.no tilbyr i et innlegg i Aftenposten fredag 25. mars.

Fornyingsminister Rigmor Aasrud utfordrer bransjeorganisasjonene og de som tilbyr sosiale nettsteder til å være med på å finansiere den bistanden slettmeg.no tilbyr i et innlegg i Aftenposten fredag 25. mars 2011.

 
Nylig markerte Datatilsynet ettårsdagen for drift av publikumstjenesten slettmeg.no, en tjeneste som i løpet av kort tid er blitt en stor suksess. I dag finansieres denne av offentlige midler, men kanskje det er på tide at aktørene selv tar et ansvar?
 
Vi er blitt storbrukere av nettjenester. Hele tiden etterlater vi oss personopplysninger av ulik art. Ikke alt vi gjør er like veloverveid. Av og til legger vi ut opplysninger om oss selv som vi senere angrer på, og av og til legger vi ut informasjon om andre som får uforutsette konsekvenser. Mange tenker ikke over hvilken enorm kraft og hvilket nedslagsfelt opplysningene har når de legges på nett. Opplysningene kan hentes fram når som helst av hvem som helst, og brukes på helt andre måter enn det som var tenkt.
 
Uansett hvor mye informasjon folk får om å ta sine forholdsregler på nett, vil mange likevel gjøre dumme ting. Og folk vil oppleve krenkelser. I slike situasjoner er det ikke alltid like lett å vite hvor man kan henvende seg. Da er det bra at slettmeg.no er lett tilgjengelig, og yter enkel og praktisk hjelp. Jeg tror også det kan virke oppdragende for de store tilbyderne av sosiale nettsteder at de opplever at det finnes slike tjenester  som ikke tar et nei for et nei, og som ikke så lett kan avfeies med ”det går ikke”. Dette kan bidra til at også tjenesteleverandørene blir mer bevisste på å yte hjelp til de som trenger det. For i utgangspunktet burde vel slike tjenester være leverandørenes ansvar?
 
Jeg ønsker å være med og legge til rette for at de som trenger det, skal få nyte godt av det tilbudet som slettmeg.no representerer. Samtidig mener jeg at både bransjeorganisasjonene og de som tilbyr sosiale nettsteder, bloggtjenester, eller andre tjenester, bør være med og ta sin del av ansvaret. Derfor utfordrer jeg herved disse aktørene til å være med på å finansiere den bistanden slettmeg.no tilbyr. Det er bra om de kan være med på å rydde litt opp i  problemene som bransjen og tjenestene deres  bidrar til. Tar dere utfordringen?