Historisk arkiv

Statens topplederkonferanse 2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Vår store utfordring de neste årene blir å utvikle forvaltningen slik at vi får den rette sammensetningen av effektive, brukertilpassede IKT-løsninger og en forvaltning som møter innbyggerne på en menneskelig måte, sa statsråd Rigmor Aasrud på åpning av Statens topplederkonferanse.

Vår store utfordring de neste årene blir å utvikle forvaltningen slik at vi får den rette sammensetningen av effektive, brukertilpassede IKT-løsninger og en forvaltning som møter innbyggerne på en menneskelig måte, sa statsråd Rigmor Aasrud på åpning av Statens topplederkonferanse 22. mars 2011.

Med forbehold om endringer under fremføring.

 

God morgen, alle sammen. Vel møtt til Topplederkonferansen.

Mitt oppdrag i dag er svært kort. Trond Giske skal straks overta. Men jeg vil gjerne knytte noen ord til programmet for dagen. Det skal dreie seg om ledelse og styring i omskiftelige tider. Presset på velferdsstaten og virkningene av finanskrisa danner bakteppet.

Vi har en veldig god økonomisk situasjon i Norge sammenliknet med de landene vi likner mest på. De fleste andre land i Europa ble rammet av finanskrisa på en mye mer brutal måte enn vi gjorde. Det er mange grunner til det, og vi skal ikke drive selvros. Oljeformuen kom godt med da krisa var et faktum. Men jeg synes likevel at sitatet fra Roald Amundsen i programmet til konferansen er tankevekkende:

«Seier venter den som har alt i orden. - Hell kaller man det.
Nederlag er en absolutt følge for den som har forsømt å ta de
nødvendige forholdsregler i tide. - Uhell kalles det.»

Det må være lov å si at vi i Norge hadde en god og aktiv politikk for å sikre oss mot de største skadevirkningene av finanskrisa. Man kan kalle det hell, men hell er ikke alltid tilfeldig. Vi hadde ”alt i orden”. Vi tok ”de nødvendige forholdsregler”. Vi satte penger inn der det var nødvendig; det kunne vi fordi vi ikke hadde tatt ut hver siste krone fra statskassa i medgangstider. Vi hadde heller ikke bevilget oss velferdsordninger som ikke var bærekraftige.

Vi tenker oss kanskje nå at krisa er over, og at vi er tilbake til det som har vært normen lenge, nemlig økonomisk vekst. Men vi vet at kriser og tilbakeslag har en tendens til å vende tilbake. Vi ønsker å holde fast ved og utvikle velferdsordningene våre. Men vi må holde øye med utgiftene. Det venter oss store regninger i årene som kommer. God tilrettelegging og langsiktig styring er viktigere enn noen gang. Vi må være ytterst bevisste på pengebruken. Vi er antakelig mange her som har hatt tenåringer i huset, og som er vant til å ta upopulære grep på hjemmebane. Vi vet hvordan vi skal si: ”Ja, du kan få den buksa til 1200 kroner, men da kan du faktisk ikke få boblejakke også”.  Slik må vi politikere også styre i utviklingen av velferdsgodene. 

I tillegg må vi fornye forvaltningen for å jobbe mer effektivt der vi kan. IKT er et viktig verktøy for å få det til. Vi har mange gode eksempler på at IKT reduserer kostnader. Lånekassen, Skatteetaten og Brønnøysundregistrene står for noen av dem.  Vi vet også at folk er interessert i å få enkle og tilpassede løsninger på nett. Dersom vi både får med oss brukerne på å levere innhold gjennom selvbetjeningsløsninger, og vi får effektive løsninger på tvers av organisasjonsgrensene, kan vi fornye for å spare. AltInn er et godt eksempel på dette. Mer av det!

Vi skal også sørge for at alle opplever et godt møte med det offentlige. Noen ganger kan det være en effektiv nettløsning, og andre ganger er det de varme hendene som teller. Vår store utfordring de neste årene blir å utvikle forvaltningen slik at vi får den rette sammensetningen av effektive, brukertilpassede IKT-løsninger og en forvaltning som møter innbyggerne på en menneskelig måte.

I dette oppdraget trenger vi hjelp fra denne forsamlingen. Dere har helt sikkert gode idéer om hva som kan gjøres for å jobbe mer effektivt i egen virksomhet. Dere ser mulighetene fra eget ståsted. Det er også viktigere enn noensinne å se, bruke og utvikle de ansattes kreativitet, talenter og idéer. Kanskje har dere også idéer om hvordan vi kan jobbe bedre på tvers.

Takk for alt godt arbeid dere gjør.

I dag skal vi med ulike innfallsvinkler se på de utfordringene vi står ovenfor. Og så skal vi en tur innom Amundsen og Nansen – gutter som også hadde sine prøvelser, om enn på en mer håndfast måte enn vi har.

Jeg gleder meg til dagen og vil ønske velkommen til vår møteleder, Bente Engesland.

Bente; vi føler oss i trygge hender når det er du som skal lose oss fram.